Суд лишив гектар землі фірмі, яка звела гіпермаркет замість житлового будинку (додано)
07.03.2016   //  

Суд скасував рішення Чернівецької міськради про визнання недійсним договору оренди 1,3 га ТОВ «Гіпербуд» на проспекті Незалежності, 131. Про це йдеться у постанові Львівського апеляційного госпсуду від 18 лютого.

У 2012 році міська рада передала фірмі «Гіпербуд» ділянку 1,3 га в оренду на 10 років для будівництва багатоквартирного житлового будинку з вбудовано-прибудованими торгово-офісними приміщеннями.

За договором, міськрада має право вимагати в орендаря використовувати ділянку за призначенням.

Однак у 2914 році встановлено, що на ділянці будується гіпермаркет і для зведення житлового будинку в майбутньому не вистачить місця. Ще, як стверджували у міськраді, при будівництві гіпермаркета були порушені будівельні норми, що може мати негативні наслідки для міської інфраструктури, громадян, зокрема, членів ОСББ «Сонячний острів», житловий будинок якого межує зі спірною земельною ділянкою.

У договорі передбачено, що він може бути припинений міськрадою в односторонньому порядку у випадку, якщо «Гіпербуд» без її згоди будуватиме орендованій ділянці. Чернівецька міська рада згоди на будівництво гіпермаркету не давала.

У серпні 2015 року Чернівецька міська рада в односторонньому порядку розірвала договір з фірмою «Гіпербуд».

Забудовник оскаржив це рішення в суді. 18 листопада 2015 року Госпсуд Чернівецької області у позові відмовив.

Однак апеляційний суд позов задовольнив. Суд звернув увагу, що у договорі розмежовано підстави та умови припинення і розірвання договору. Так, припинення договору може відбуватися в односторонньому порядку в разі порушення умов договору. А розірвати договір міськрада могла тільки за згодою сторін або рішенням суду.

Водночас суд зауважив, що навіть, якби договір був припинений, то спірним є питання щодо співмірності порушень забудовника і наслідків від припинення договору. Адже забудовник вклав власні ресурси у будівництво об’єкта, «незважаючи на його назву, чи то гіпермаркет, чи то торговий центр, чи то інша нежитлова будівля». Крім того, в липні 2014 р. інспекція Держархбудконтролю повідомила про відсутність містобудівної діяльності і будівельних норм забудовником.

Фірма «Гіпербуд» зареєстрована у Хмельницькому на хмельницьке ПП «Макс Арт» Галини Бевзи.

Як повідомив у Фейсбуці ативіст «Громадського контролю» Андрій Олійник, 25 лютого Чернівецька міськрада прийняла рішення про припинення договору оренди з фірмою «Гіпербуд» і передачу землі ЖБК «Проспект», який створили інвестори торгівельного центру.

Учасниками ЖБК «Проспект» є Надія Коцур, Оксана Місюра, що відома як член партії ВО «Свобода», Ірина Пасирь, Олександр Степанов, Василина Федоряк, Володимир Харітеску.