Міноборони має повернути фірмі 6,5 мільйонів, отримані по невдалому інвестдоговору
07.03.2016   //  

ТОВ «Грін Коін» стягує 6,52 млн грн. боргу з Міністерства оборони. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 11 лютого.

У лютому 2006 року Міноборони і «Грін Коін» уклали інвестиційний договір про спільну діяльність щодо будівництва об’єктів житлово-цивільного призначення на території військового містечка № 216 у м. Одеса, пров. Сільськогосподарський, 2.

У березні 2006 року сторони уклали угоду про компенсацію пайової участі Міноборони в інвестдоговорі.

Компенсація вартості паю здійснювалася шляхом купівлі-продажу майна військового містечка, що і було внеском Міноборони у спільний проект.

Йшлося про приміщення бойлерної – 311,9 кв.м.; комплексу біля басейну – 1380,9 кв.м., який складається з басейна 1 – 1050 кв.м. та басейна 2 – 425 кв.м.; бігової доріжки – 623,3 кв.м.; казарми – 417,7 кв.м.; спортивного залу № 1 – 1135,4 кв.м.; спортивного залу № 2 та адміністративного – 651,3 кв.м. Вартість викупу склала 7,83 млн грн.

У 2008 році Господарський суд Одеської області визнав недійсними інвестиційний договір і договір компенсації вартості паю.

Госпсуд м.Києва зазначив, що під час розгляду справи у 2009 році Міноборони визнало, що отримало від «Грін Коін» 6,52 млн грн., що були потім використані на будівництво житла для військовослужбовців. Також цей факт підтверджується платіжним дорученням. Відтак суд визнав теперішні заяви Міноборони про недоведеність перерахування коштів безпідставними.

«Грін Коін» подав позов про стягнення 20,61 млн грн., включивши в цю суму крім основного боргу також 7,60 млн грн. інфляції, 4,87 млн грн. процентів за користування коштами, 1,61 млн грн. трьох процентів річних. Однак суд ці вимоги не визнав і заслався на положення Цивільного кодексу, що відшкодування збитків від інфляції та процентів не виникає у випадку повернення безпідставно отриманих коштів, в разі розірвання договору чи визнання його недійсним.

Тому суд видав рішення про стягнення тільки 6,52 млн грн. Даних про апеляцію на це рішення у реєстрі немає.

Фірмою «Грін Коін» володіє одесит Євген Дєєв. До початку 2015 року співвласником цієї фірми значився також Андрій Д’яченко.

В Одесі Євген Дєєв також є міноритарним співвласником ТОВ «Інтернейшнл Бізнес Груп ЛТД», де основним власником є однойменний домініканський офшор, а директором – Віра Калмакан. Також Дєєв є одним із засновників ГО «Центр вивчення рукопашного бою» разом із громадянином Швейцарії Ігорем Остромогильним і Костянтином Мішаглі.

З реєстру судових рішень відомо, що «Грін Коін» у 2007 році продав будівлі військового містечка площею 5995 кв.м. ПП Інвестиційна Юг-Інвест Олексія Болотова з Краматорська. У жовтні 2014 р. договір купівлі-продажу між фірмами визнано недійсним. У лютому 2015 р. суд визнав ці приміщення власністю Міноборони.