Вигнаний Яценюком голова ДФІ не зміг через суд повернутись у крісло (перелік претензій)
03.03.2016   //  

Суд відмовився поновити на посаді колишнього керівника Державної фінансової інспекції Миколу Гордієнка і стягнути зарплату за час вимушеного прогулу. Про це свідчить постанова Окружного адмінсуду від 12 лютого.

Гордієнко був призначений головою Держфінінспекції 5 квітня 2014 року. Через рік 4 квітня 2015 року його було зі скандалом звільнено за порушення присяги держслужбовця.

Гордієнко у своєму позові вказав, що у розпорядженні Кабміну не було зазначено, у чому конкретно полягає порушення ним присяги. Та суд дійшов висновку про вчинення ним вчинку проти інтересів служби, який суперечить покладеним на нього обов’язкам.

Суд встановив, що перед звільненням Нацагентство з питань державної служби провело службове розслідування за період з 05.04.2014 по 04.03.2015. У цей період Держфінінспекції було доручено провести перевірки на підставі 33 доручень уряду. З них майже половина виконані формально, а 13 доручень не виконані взагалі (весь перелік порушень нижче).

Приміром, визнані невиконаними доручення щодо перевірки ефективності використання коштів, спрямованих на виконання Комплексної програми будівництва вітрових електростанцій за 2006-2007 року та 9 місяців 2008 року. А також доручення щодо перевірки закупівлі «Київгазом» робіт з реконструкції газорозподільчих пунктів Києва на суму 19,42 млн грн.

Крім того, протягом другого півріччя 2014 року Держфінінспекція охопила операційним аудитом лише 11 із 36 визначених урядом суб’єктів господарювання, а у 2015 році – 20 із 36.

Нацагентство визнало претензійно-позовну роботу органів Держфінінспекції непрофесійною та неефективною, такою, що призвела до значних збитків держбюджету (більше 1 млрд грн).

ДФІ у цей період не ініціювала контрольно-ревізійні дії щодо резонансних зловживань попередньої влади на суму понад 20 млрд грн. При цьому ДФІ опрацювала лише частину виявлених зловживань, зокрема, щодо проведення тіньових тендерів, нецільового використання коштів за держпрограмами та ін.

Нагадаємо, Гордієнко після його відсторонення від посади звинуватив у корупції Кабінет міністрів Арсенія Яценюка. Пізніше в ГПУ повідомили, що за заявою Гордієнка порушено 12 кримінальних справ. Однак досі невідомо чи висунуті комусь звинувачення по цим справам.

Які доручення прем’єр-міністра Яценюка не виконала Держфінінспекція Гордієнка у 2014 році

  • Доручення щодо проведення комісійної перевірки ДП «Антонов»

У ході комісійної перевірки на ДП «Антонов» ДФІ встановила збитки у розмірі 345,7 млн грн та 44,71 млн грн.

За даними Нацагентства, у ході перевірки ДФІ не проводила державного аудиту окремих господарських операцій ДП «Антонов».

Крім того, «маючи негативні висновки щодо діяльності ДП «Антонов» навіть з урахуванням лише результатів комісійної перевірки, що фактично свідчить про проведення цим підприємством ризикових операцій, Держфінінспекцією державний фінансовий аудит діяльності ДП «Антонов» в 2014 році та в 1 кварталі 2015 року не проводився».

  • Доручення щодо перевірки дотримання вимог законодавства керівником державного підприємства «Укрспирт»

ДФІ мала перевірити повідомлення народного депутата про щомісячне розкрадання державних коштів та майна «Укрспирту» на суму близько 150 млн грн, а також здійснення господарських операцій із сумнівними контрагентами на поставку товару по завищеним цінам на суму 147 млн грн.

Суд не вважає, що по цьому епізоду голова ДФІ не вжив вичерпних заходів. МВС розслідує провадження щодо розкрадання керівником «Укрспирту» протягом квітня-червня 2014 року майже 300 млн грн коштів держпідприємства. При цьому у першому кварталі 2015 року ДФІ почала ревізію окремих питань фінансово-господарської діяльності «Укрспирту». Ця перевірка станом на 24.03.2015 тривала.

  • Доручення щодо перевірки всієї тендерної документації ПАТ «АК «Київводоканал» за період 2012-2014 роки

ДФІ мало перевірити інформацію народних депутатів про нецільове використання державних коштів «Київводоканалом» на суму 14,1 млн грн (виконання проектних робіт «Київпроектом») та на 16 млн грн (за послуги зі стягнення заборгованості, неустойки, збитків, процентів, які виникли внаслідок неналежного виконання договірних зобов’язань підприємствами, що надають послуги у сфері житлово-комунального господарства та іншими юрособами).

Нацагентство встановило формальне проведення ревізії, а саме: Держфінінспекція не провела контрольні заходи мотивуючи це тим, що не мала можливості отримати та дослідити документи щодо виконання договорів окремих контрагентів з «Київводоканалом» та сплати за ними, не провела аналізу регістрів аналітичного обліку щодо відображення господарських операцій.

Гордієнко вказував, що дане доручення було виконано і ревізія «Київводоканалу» була проведена, Кабмін про її результати був проінформований, а матеріали перевірки направлені до правоохоронних органів. Однак, суд не отримав доказів того, що уряд був повідомлений про виконання доручення.

  • Доручення щодо проведення перевірки Української державної корпорації по виконанню монтажних і спеціальних будівельних робіт «Укрмонтажспецбуд»

Прем’єр видав доручення провести перевірку на підставі листа ДПВП «Укрпроектхімзахист» від 06.05.2014, з якому зазначалося про те, що зміни керівництва корпорації не відбулось та ситуація із численними зловживаннями і збільшенням боргів лише посилилась.

«Укрмонтажспецбуд» не пустив ДФІ на підприємство для проведення ревізії. ДФІ повідомило про це столичне МВС і більше ніяких заходів не вживала.

Міліція у свою чергу нічого не зробила. При цьому керівник «Укрмонтажспецбуду» не поніс ніякого покарання за не допуск ревізорів на підприємство.

  • Доручення щодо проведення перевірки Генеральної прокуратури України щодо виконання будівельних (монтажних) робіт за період з 01.01.2013 по 01.09.2014

ДФІ виявила фінансові порушення, які призвели до збитків на суму 5,56 млн грн.

Генпрокуратурі був надісланий лист з вимогами усунути порушення. Однак станом на 26.03.2015 у Держфінінспекції відсутня інформація щодо відшкодування збитків, встановлених ревізією, відкриття кримінальних проваджень та ухвалених судових рішень по ним.

Судом встановлено, що за наслідками проведеної ревізії ДФІ не застосовувала заходи дисциплінарного впливу та адміністративні стягнення.

  • Доручення щодо перевірки наявності цукру бурякового в Аграрному фонді за 2013 рік, січень-березень 2014 року

ДФІ виявила недостачу 27,9 тисяч тон зерна вартістю 46,5 млн грн у зберігача Дочірнього підприємства «Нафком-Агро» (м. Київ). Однак кримінальна справа за даним фактом відсутня, що свідчить про відсутність контролю за відшкодуванням державі збитків.

Крім того, Нацагентство встановило, що Держфінінспекція не підтвердила наявність у державній власності 4541 т цукру (ревізорів не пустили на склад). ДФі звернулося до міліції, яка нічого не зробила.

  • Доручення щодо здійснення перевірки використання у 2010-2013 роках коштів Держекоінвестагенством в рамках реалізації проектів цільових екологічних інвестицій.

Нацагентство встановило фактичне не проведення перевірки: не було вжито заходів щодо витребування податково-бухгалтерської звітності про фактичне виконання робіт та надання послуг, не забезпечено проведення фінансового аудиту реалізації укладених договорів, не здійснено перевірок контрагентів, їх фінансових та технічних можливостей.

На думку комісії Нацагентства, це призвело до значних збитків, адже протягом квітня-серпня 2014 року фінансування проектів продовжувалось з наявними порушеннями, кошти направлялись до суб’єктів господарювання, 36% з яких зареєстровані в зоні проведення АТО та окупованій території АР Крим.

Суд вважає, що ці дії екс-голови ДФІ Миколи Гордієнка потребують додаткової перевірки правоохоронними органами.