- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Голова Держекспортконтролю, чий підлеглий попався на хабарі, живе в розкішних апартаментах поряд з Ярославським

Відсторонений голова Державної служби експортного контролю Юрій Терещенко має в заставі квартиру на Печерську і маєток під Києвом, оформлений на сестру. Про це йдеться у сюжеті Аліси Юрченко у телепрограмі «Наші гроші» [1].

У селі Старі Петрівці на березі Київського моря є маєток, де, за словами місцевих жителів, давно мешкає Терещенко.

терещенко1 [2]

На території є двоповерховий будинок площею понад 435 кв.м., ще будинок зі спортзалом чи басейном та гараж. Маєток і земля під ним записані на Наталію Федорівну Терещенко. Імовірно, це сестра голови Держекспортконтролю. Маєток перейшов у власність Наталії Терещенко на підставі рішення Вишгородського райсуду 2008 р. (текст у реєстрі судових рішень знайти не вдалося).

По сусідству з Терещенком володіння з тенісними кортами і басейном належить мультимільйонеру Олександру Ярославському. [3]

По сусідству з Терещенком володіння з тенісними кортами і басейном належить мультимільйонеру Олександру Ярославському.

терещенко2 [4]Також Терещенко має в заставі квартиру площею 145 кв.м. у житлокомплексі бізнес-класу на Печерську ПО вул. Гусовського, 11/11. У заставу квартиру передала така собі Федорова Ніна Петрівна. Де-юре вона іпотекодавець, тобто боржник Юрія Терещенка, і не може продати квартиру без його згоди. Квартири такої площі коштують у цьому ЖК від півмільйона доларів.

У грудні 2015 р. СБУ затримала підлеглого Юрія Терещенка Сергія Головатого.

Головатий вимагав у підприємців хабар у $250 тис. і був затриманий під час передачі чергового траншу. Гроші призначалися за надання Держекспортконтролем дозволу на експорт товарів військогового призначення. Головатий – однокурсник Юрія Терещенка і вважається людиною з його близького оточення.

odnokursnik-png [5]

За інцидентом з хабаром СБУ провела обшуки і інших керівників Держекспортконтролю. За словами керівника апарату СБУ Олександра Ткачука, частина хабара, що передавалася Головатому, була знайдена «ще в одного з керівників Служби експортного контролю».

За даними телепрограми «Наші гроші», грудневі обшуки пройшли і в заміському будинку Юрія Терещенка. Місцевий житель повідомив, що чув, ніби у маєток намагались потрапити озброєні люди.

З 1996 року Юрій Терещенко працює на держслужбі. Керував ДП «Укрспецекспорт», ДГЗП «Спецтехноекспорт», був першим заступником голови Ради нацбезпеки та оборони, очолював комітет з питань політики військово-технічного співробітництва та експортного контролю при президентові, у березні-липні 2014 був т.в.о. директора «Укроборонпром».

З жовтня 2014 року Терещенко очолив Державної служби експортного контролю. 24 лютого 2016 р. його відсторонив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк.