- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Замголови Нацполіції володіє маєтком у закритому дачному містечку під Києвом (фото)

Заступник начальника Національної поліції Олексій Руденко має триповерховий будинок на 430 кв.м. у закритому дачному містечку на березі озера Стара Десна в селі Пухівка (Броварський р-н). Разом з ним тут будує дачі ще низка чинних та колишніх співробітників правоохоронних органів. Про це йдеться у сюжеті Лесі Іванової у телепрограмі «Наші гроші [1]« (ЗІК).

kopter-jpg [2] karta-jpg [3]

Згідно з  офіційною  [4]біографією до 2010 р. Руденко безперервно працював в структурі МВС. Після карного розшуку Руденко став першим заступником начальника ГУМВС в Києві і начальником кримінальної міліції. У 2010 році за власним бажанням звільнився.

rudenko-jpg [5] rudenko-budinok-jpg [6]

Одразу після цього, навесні 2011 р.,  Руденко оформив право власності на вказаний будинок. У тому ж році Руденко придбав новий позашляховик Audi Q7.  За даними офіційного дилера Audi така автівка у 2011 р. коштувала 88 тис дол., тобто з урахуванням поточного курсу на той рік – понад 700 тис грн.

А згодом в родини з’явився ще один – Mercedes ML 250. Це авто сина Руденка, Тараса. Востаннє він здавав декларацію як інспектор на Київській міській митниці ДФС із річним доходом 28 тис грн.

audi-jpg [7] mers-jpg [8]

Після Майдану Олексій Руденко знову повернувся в органи, очолив ГУБОЗ, отримав звання генерал-майора і був призначений заступником Арсена Авакова, наразі Руденко – один із заступників глави Національної Поліції.

За даними ЄДРПОУ бізнесу ні Руденко, ні його дружина, ні син не мали.

Пояснити походження майна наживо генерал не захотів. Очільник Департаменту комунікацій МВС Артем Шевченко передав письмову відповідь Олексія Руденка:

screenshot-png [9]

З відповіді випливає, що протягом усього будівництва (окрім останнього року) О.Руденко працював в органах внутрішніх справ. Під час праці у МВС прибутки його родини були достатніми, щоб докластись до покращення довкілля у с.Пухівка, збудувати там маєток та придбати автомобіль Audi Q7. Зазначимо, що вартість Audi Q7, яка згідно відповіді придбана за 300 тис.грн, в доларах складає близько 37 тис. Таким чином О.Руденко вдалось придбати новий автомобіль у 2011 році на третину дешевше, ніж цей автомобіль коштує на вторинному ринку зараз, після 5-річного використання. Такою ж вигідною інвестицією стало і придбання автомобілю Мерседес ML 250, який, попри три роки використання, родина О.Руденко може все ще продати на 50% дорожче, ніж офіційно аплатила за нього у 2013 році.

Маєток Руденка знаходиться у садовому товаристві «Оріон». У 2004 р. його члени отримали від Пухівської сільради 5,52 га землі  на березі озера Стара Десна (в різних документах – також річка Старуха або заплава Десни). З них 3,96 га були надані під садівництво: 33 учасники садового товариства безкоштовно отримали  у приватну власність по 0,12 га. Згідно з Земельним Кодексом, саме таку кількість кожен громадянин має право безоплатно отримати під садівництво. Ще 1,56 га були надані «Оріону» у спільну часткову власність як землі загального користування для облаштування садового товариства. Землю сільрада віддала у тому числі в обмін на соціальну підтримку села – будівництво дороги та розчистку самого озера.

Серед засновників СТ «Оріон» тоді була низка працівників правоохоронних органів: Олексій Руденко (на той час очільник карного розшуку Київської області), Анатолій Блакита (родич його дружини, скоріш за все брат), Леонід Кравченко з дружиною (колишній проректор Національної академії Внутрішніх справ), Сергій Мінченко (також із НАВСУ, викладав на кафедрі кримінального права), Віра Породько (дружина Володимира Породька, екс-замголови Служби Безпеки), Олександр Дубовий (полковник міліції, потім пішов у бізнес), Євген Малінко (в 2014 р. відомий як перший заступник керівника ГУБОЗ, пізніше в 2015 очолив Департамент кримінальної розвідки Національної поліції України).