ГПУ програла апеляцію на закриття справи по Юрі Єнакіївському, подану після статті «Наших грошей»
29.02.2016   //  

У реєстрі судових рішень опублікована відмова суду на апеляцію Генпрокуратури щодо закриття кримінального провадження проти Юрія Іванющенка. Про це свідчить ухвала Апеляційного суду м.Києва від 11 лютого.

27 січня Солом’янський райсуд м.Києва зобов’язав заступника протягом трьох днів закрити кримінальне провадження, де підозрюваним є Юрій Іванющенко. Причиною стала бездіяльність відповідального за розслідування заступника Генпрокурора Юрія Столярчука.

Адвокат повідомив, що протягом року з моменту відкриття кримінального провадження не було прийнято жодного процесуального рішення по справі, відповідальний за розслідування прокурор ГПУ Юрій Столярчук не дотримався розумного строку розслідування провадження, докази для доведення вини Іванющенка досі не встановлені, а підозру Іванющенку 29.12.2014 винесено передчасно.

Згідно з Кримінальним процесуальним кодексом, ухвала слідчого судді на бездіяльність прокурора не підлягала оскарженню. І це було вказано у самій ухвалі.

Після появи тексту рішення у реєстрі і публікації на сайті «Наші гроші» 8 лютого помічник генпрокурора Владислав Куценко повідомив ЗМІ, що прокурор Столярчук справу не закриє, бо в ГПУ рішення Солом’янського райсуду вважають незаконним і на нього подана апеляція. Владислав Куценко не зізнався, коли саме було подано апеляційну скаргу.

Аналогічну заяву про подання апеляції робив начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк.

Тепер відомо, що розгляд апеляції відбувся 11 лютого. Згідно з КПК, розгляд апеляційної скарги на ухвалу слідчого судді має відбутися не пізніше третього дня з моменту її подачі. Відтак апеляційна скарга була подана не раніше 8 лютого – дню опублікування інформації у «Наших грошах».

Апеляційний суд відмовив у відкритті провадження і зазначив, що ст.309 КПК визначено вичерпний перелік ухвал слідчого судді, які можуть бути оскаржені. Ухвала слідчого судді за результатами розгляду скарги на бездіяльність прокурора не може бути оскаржена в апеляційному порядку.

За цим кримінальним провадженням Юрію Іванющенку інкримінували незаконне збагачення на 72 млн швейцарських франків, що за курсом НБУ становить 1,88 млрд грн., та організацію заволодіння 170 млн грн. державних коштів, отриманих Україною від продажу квот Японії на викиди парникових газів згідно з Кіотським протоколом.

Начальник управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк обурився відмовою в апеляції і стверджує, що ГПУ подала скаргу у Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ.

16 лютого генпрокурор Віктор Шокін на прохання президента написав заяву про відставку. Президент Петро Порошенко констатував, що ГПУ «не змогла заручитися довірою суспільства».

Більше читайте у матеріалі – «Юра Єнакіївський закрив свою справу у Шокіна»