- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Реконструкцією обваленого будинку на Хмельницького займався міністр Азарова, якого не посадили за розкрадання (додано)

(додано дані про причетність до будинку власників “КВВ”)

Будинок на вул. Богдана Хмельницького, 12-14, у якому 25 лютого обвалилося кілька поверхів, перебуває на балансі Об’єднання співвласників багатоквартирного будинку «Богдана Хмельницького, 12-14». Про це йдеться у сюжеті програми «Брат за брата» [1] телеканалу ZIK.

2dom [2] hmel12 [3]

ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14» було зареєстроване влітку 2013 року. Як повідомила юрист ОСББ Людмила Шурпо, ОСББ взяло на баланс будинок у травні 2015 року і «співвласники вживають необхідні заходи для відновлення будинку».

Віктор Бойко у 2005 році очолював держрезерв. Звільнено з посади після порушення карної справи за закупівлю дизпалива, яке коштувало бюджету зайвих 20 млн грн. Залишився на свободі, був народним депутатом від блоку Литвина. Потім був заступником міністра АПК і міністром екології. [4]

Віктор Бойко у 2005 році очолював держрезерв. Звільнено з посади після порушення карної справи за закупівлю дизпалива, яке коштувало бюджету зайвих 20 млн грн. Залишився на свободі, був народним депутатом від блоку Литвина. Потім був заступником міністра АПК і міністром екології.

При цьому назвати членів цього ОСББ Шурпо відмовилася, вказавши лише, що їх 13 осіб. За даними журналістів, до складу ОСББ входить Ірина Бойко, дружина міністра навколишнього середовища в уряді Азарова Віктора Бойка.

Ірина Бойко керує рестораном на першому поверсі вказаного будинку. Також вона до 2013 року була засновником ТОВ «Геоінвест».

Ця фірма у 2004 році стала інвестором будинку на вул. Богдана Хмельницького, 12-14, який був визнаний аварійним. За договором, фірма мала вирішити питання відселення трьох родин, які станом на 2004 рік ще проживали в ньому, і після реконструкції отримати у власність 4,7 тис кв м цієї будівлі.

Понад 10 років ніякі роботи не проводилися. Після анексії Криму і війни на Донбасі Самооборона Майдану поселила у будинку на вул. Богдана Хмельницького переселенців зі Сходу. Однак влітку минулого року їх виселили невідомі, після чого там почалися будівельні роботи, дозвіл на які не видавалися [5].

При цьому відомо, що «Геоінвест» продав частину приміщень фірмам «Геомедсервіс» та «БТБ Сорго».

Будинок на вул. Богадана Хмельницького, 12- 14 був побудований у 1884 році. Це маєток купчихи Вольфсон. У 1984 році визнала будинок непридатним для проживання і виселила з нього більшість мешканців.

Від «Наших грошей»:

ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14» має спільний телефон із ТОВ «Геоспецінвест», засновнком і директором якого є Ірина Миколаївна Бойко.

Нинішнім засновником ТОВ «Геоінвест» є киянин Юрій Вікторович Шевченко, який у 2013-2014 рр був керівником ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14».

У 2013 році заступник прокурора міста Києва намагався повернути будівлю місту, однак отримав відмову [6] через пропуск позовної давності. При цьому суд визнав, що будинок на вул. Б. Хмельницького, 12-14 вибув з комунальної власності незаконно. Зокрема, було встановлено, що Шевченківська районна у м. Києві держадміністрація у 2003 році уклала з ТОВ «Геоінвест» договір про інвестування реконструкції будинку без розпорядження КМДА, яке було прийняте лише через рік після укладання договору, у 2004 році.

Також суд визнав порушенням надання фірмі права на викуп квартир у будинку, які у подальшому були перепродані фірмам «Геомедсервіс», «БТБ Сорго», «Фонд досліджень та розвитку» і компанія «Ранокіо Лімітед».

У 2008-2009 рр засновником «Геомедсервісу» був Віктор Бойко. Нинішнім засновником фірми є ТОВ «Альянсюстиція», засновником і директором якого є Вікторія Ковбасинська. Директором «Геомедсервісу» з літа минулого року є Кирильчук Петро Іванович, який також очолює ОСББ «Богдана Хмельницького, 12-14».

«Геомедсервіс» у 2007 році був засновником фірми «БТБ Сорго». Нинішнім засновником «БТБ Сорго» є ТОВ «Кийконсалтингаудит», засновником і директором якого є Марина Коваленко, дочка Віктора Бойка.

До 2015 року засновниками «Фонду досліджень та розвитку» були ТОВ «Вторстальмет» і ТОВ «КВВ Груп». Зараз засновником фірми значиться киянин Олексій Ляшов.

Власниками ТОВ «Вторстальмет» є севастопольське ПП «Виват+», яким володіють екс-депутат Севастопольської міськради від Партії регіонів Євген Казьмін та лондонська компанія Gefest Investments Limited, що має основну частку. Власниками ТОВ «КВВ Груп» є Олена Казьміна та компанія «Гефест Інвестментс Лімітед».

Власниками металоломної компанії «КВВ Груп» називають [7] Євгена Казьміна та Валерія Крішталя, який у 2011-2012 рр очолював компанію.

У жовтні минулого року Казьмін в інтерв’ю [8] виданню повідомив, що «КВВ Груп» виплатило всі борги столичного машинобудівнівного підприємства «АТЕК», завод вийшов з банкрутства. Як відомо, навколо банкрутства «АТЕКу», який був розграбований [9], було багато звинувачень [10] у рейдерстві.

Зауважимо, що керівник ОСББ Петро Кирильчук також очолює ТОВ «Центуріоніс», засновником якого є Сергій Щербаков, син екс-директора «АТЕКу» Михайла Щербакова. За даними ЗМІ, родина Щербакових володіла [11] основним пакетом акцій «АТЕКу».

Кіпрську компанію «Ранокіо Лімітед» в Україні представляв [12] Ігор Анатолійович Зеленков з Макіївки. У 2010-2011 рр він очолював держпідприємство «Центр екологічних ініціатив», що підпорядковувалося Міністерству охорони навколишнього середовища, яке в той час очолював Віктор Бойко.

Віктор Бойко у 2002-2006 рр був народним депутатом від Блоку Литвина; у 2009-2010 рр – заступником міністра АПК; у березні-липні 2010 р – міністром охорони навколишнього природного середовища; у 2010-2015 рр – депутатом Київської облради.

Крім того, у 2005 році Бойко очолював Держкомітет України з державного матеріального резерву. Він був звільнений [13] з цієї посади після порушення карної справи за закупівлю дизпалива, яке коштувало бюджету зайвих 20 млн грн.

Внаслідок обвалу будинку по вул. Богдана Хмельницького, 12-14 25 лютого цього року один будівельник загинув [14], ще шестеро були врятовані.