У Генпрокуратурі вже півроку ведуть справу по приватизації аеропорту групою Коломойського
25.02.2016   //  

Суд надав слідчому Генпрокуратури Гришину І.В. доступ до документів, пов’язаних із приватизацією ВАТ «Авіаційна компанія «Дніпроавіа». Про це свідчить ухвала Печерського райсуду м.Києва від 15 лютого.

Кримінальне провадження №42015000000001833 за фактом розтрати держаного майна в особливо великих розмірах службовими особами Фонду держмайна зареєстроване 2 вересня 2015 р. Досудове розслідування веде Генпрокуратура.

Доступ до документів по приватизації ГПУ стала брати через суд тільки з лютого цього року.

Це сталося після того, як 25 грудня 2015 р. Окружний адмінсуд м.Києва скасував затвердження Фондом держмайна результатів перевірки виконання інвестдоговору ТОВ «Галтера». Фонд держмайна подав на це рішення апеляцію, яку розглянуть 1 березня.

У 2009 році Фонд держмайна продав ТОВ «Галтера» державний пакет акцій «Дніпроавіа» 94,6% за 59,02 млн грн.

Згідно з договором, фірма «Галтера» зобов’язалась інвестувати 882,1 млн грн. на виконання інвестпрограми розвитку та оновлення Міжнародного аеропорту «Дніпропетровськ». Також компанія мала передати у власність держави штучну злітно-посадкову смугу розмірами 2860 х 44 м, радіомаячну систему РМС СП – 80 М та земельні ділянки під ними, для створення на їх базі державного підприємства

У серпні 2015 р. перевірка Фонду держмайна зафіксувала невиконання умов договору. Так, станом на серпень інвестор вніс тільки 142,15 млн грн. Передача частини майна державі не відбулася.

На оскарженні результатів перевірки, «Галтера» повідомила, що ініціювала продовження строку виконання інвестпрограми, але Фонд держмайна не погодився і поєднав цю вимогу з передачею державі майна. «Галтера» зазначила, що передача майна не відбувається через зволікання державних органів. Крім того, зараз аеропорт за розпорядженням керівництва Збройних сил використовується військовими. Роботи на об’єктах на виконання інвестпрограми призведуть до порушення взаємодії аеропорту та військових.

Паралельно Фонд держмайна подав позов у Господарський суд Дніпропетровської області про розірвання договору купівлі-продажу акцій з ТОВ «Галтера».

Фірма «Галтера» оформлена на ТОВ «Кельвіс», ТОВ «Діскора», ТОВ «Тасма», білізький офшор «Алданті Інвестментс Лімітед», віргінський офшор «Етімо Трейдінг ЛТД» і кіпрську компанію «Файневіа Сайпрус Лімітед».

Фірма «Кельвіс» оформлена на белізький офшор «Пеледайн Холдінгс Лімітед». Фірма «Діскора» належить віргінському офшору «Еміделл Трейдінг ЛТД». Власником фірми «Тасма» значиться белізький офшор «Діттон Холінз Лімітед».

За інформацією «Коммерсантъ-Украина», «Галтера» була афільована зі структурами Приватанку Ігоря Коломойського та Геннадія Боголюбова.