Суддя не дав НАБУ доступу до документів щодо квартири співмешканки прокурора АТО
25.02.2016   //  
Судді Олександру Бобровнику не вистачило аргументів для дозволу для продовження розслідування НАБУ

Суддя Олександр Бобровник в черговий раз відмовив детективам НАБУ

Ірина Німець, яка є близькою особою Військового прокурора сил АТО Костянтина Кулика, на початку лютого цього року зареєструвала на себе квартиру площею 77,6 кв м у центрі Києва. Про це свідчать дані Державного реєстру речових прав на нерухоме майно.

Німець стала власницею квартири площею 77,6 кв м в ЖК «Сentral Park» по вул. Івана Кудрі, 7. Рішення про реєстрацію прав на квартиру нотаріус вніс 8 лютого.

Німець уклала із забудовником договір про участь у будівництві у липні 2015 року. За даними lun.ua, у цей період вартість квадратного метру у «Сentral Park» становила 37 тис грн.

У цій квартирі знаходиться ательє з пошиття одягу «Family Atelier BY NEMEZ», власницею якого є Німець.

У січні детектив Національного антикорупційного бюро хотів отримати доступ до документів ТОВ «КУА «Валприм» у рамках розслідування за фактом незаконного збагачення Костянтина Кулика. За даними слідства, на той час саме ця фірма розпоряджалася квартирою-ательє. Засновниками КУА «Валприм» є кіпрська компанія «Осіаніо Ентерпрайзес Лімітед» (99,99%) і киянин Володимир Боровик. КУА «Валприм» бере участь у проектах організації будівництва житлових комплексів «Комфорт-Таун», «Сentral Park» і «Tetris Hall», які реалізує група компаній KAN Ігоря Ніконова.

Суддя Соломянського суду Олександр Бобровник відмовив у доступі до документації фірми, посилаючись на те, що детектив не надав доказів того, що документи фірми допоможуть встановити важливі обставини у справі і можуть бути використані як докази.

Зауважимо, що Бобровник у січні відхилив клопотання детективів по ще одній квартирі Німець, однак через кілька днів те саме клопотання задовольнив. Також Бобровник не дав НАБУ доступу до тендерної документації закупівель за часів Януковича, по яким Мінекології під управлінням Миколи Злочевського та Едуарда Ставицького витратило близько 50 млн грн. на в принципі безкоштовні послуги.

Йдеться про квартиру, яку Німець отримала у власність 12 грудня 2014 року. За даними держреєстру речових прав це квартира площею 51,5 кв м на вул. Саперно-Слобідській, 24 у Києві. Її Німець отримала у власність за договором міни, укладеним з ТОВ «Фортон». У власність фірмі Німець передала заставну, куплену у жовтні 2014 року у фізособи. Цей продаж від імені фізособи здійснило ТОВ «ХХІ Століття Брокерідж», доступ до документів якого і отримали детективи НАБУ.

Нагадаємо, влітку 2014 року стало відомо про створення Військової прокуратури сил АТО, яку очолив Костянтин Кулик. До цього він вже працював у військовій прокуратурі.

За 2014 рік Кулик задекларував трикімнатну квартиру площею 249 кв м в елітному ЖК «Диптомат-Холл» Києві. НАБУ перевіряє законність набуття цієї квартири.

У цьому ж комплексі поруч квартири мають мати прокурора Світлана Кулик та Ірина Німець, з якою Кулик має двох спільних дітей. Німець стверджує, що розійшлася з Куликом.

У ході розслідування НАБУ також перевіряє купівлю Світланою Кулик та Іриною Німець двох нових автомобілів 2014 року випуску. Окрім того НАБУ встановлює вартість абонементу Німець у спортклубі «Царський», де річний абонемент коштує від 40 до 520 тис грн. Нагадаємо, що офіційний дохід за 2014 рік складав 1687 грн.

Детальніше про справу Військового прокурора АТО Костянтина Кулика читайте тут.