Єрємєєвці запропонували «Укрзалізниці» найдешевший дизель на 1,4 мільярди, залишивши можливість для підняття ціни
22.02.2016   //  

ТОВ «ВОГ аеро джет» подало найдешевші пропозиції на тендер «Центру забезпечення виробництва» «Укрзалізниці» по постачанню дизельного палива у 2016 році, розкриття по якому відбулось 19 лютого. Про це повідомила прес-служба «ЦЗВ».

Фірма з групи покійного Ігоря Єрємєєва запропонувала 100 тис тонн дизпалива за 1,40 млрд грн. Решта конкурентів пропонувала паливо на 5-10% дорожче.

Окрім «Вог аеро джету» заявки також подавали ПАТ «Транснаціональна фінансово-промислова нафтова компанія «Укртатнафта», ТОВ «Торговий дім «Сокар Україна», ТОВ «Елемент Нафта», ПП «ОККО-бізнес контракт», ТОВ «Ольміра» та ТОВ «Дніпрозбуд».

Пропозиція «ВОГ аеро джету» виявилась майже на 0,8 млрд грн. дешевшою від очікуваної вартості тендеру у розмірі 2,2 млрд грн.

Також ціна 13 960 грн/т на дизпаливо від ВОГу є нижчою від існуючих гуртових цін, які зараз за даними Oilnews знаходяться на рівні 15 320 грн/т.

Разом з тим, у подальшому замовник і постачальник можуть укладати додаткові угоди на збільшення ціни палива на 10% у випадку зміни ринкової кон’юнктури. Для підвищення ціни буде достатньо, аби постачальник паливо надав відповідну довідку від якихось консалтингових компаній накшталт «Держзовнішінформу».

У 2015 році «Укрзалізничпостач» намагався ввести норму про прив’язку закупівельної ціни дизпалива до котирувань світових цін на дизель у системі Platts та валютного курсу. Оскільки більша частина палива в Україні є імпортованим. Однак через оскарження низки компаній цю норму було скасовано. Останнього разу оскарження в АМКУ виграло ТОВ «Дайджест груп», яке виявилось дилером компанії «Вог трейдинг», яка і є засновником ТОВ «Вог Аеро Джет» (докладніше у статті «Бійня за заправку «Укрзалізниці»).

У «Центрі забезпечення виробництва» з цього приводу заявили про намір повернутись до прив’язки паливних цін до системи Platts.

«Відповідну пропозицію ми вже направили до Мінінфраструктури та правління «Укрзалізниці», – зазначив начальник Філії «ЦЗВ» Данило Мізін.

Разом з тим «ЦЗВ» вже оголосив ще два тендери на постачання дизпалива на очікувану суму 1,08 грн кожен. Розкриття пропозицій призначено на 10 і 15 березня. При цьому у тендерних умовах немає жодної прив’язки до системи Platts.

Нагадаємо, ТОВ «Вог Аеро Джет» з групи покійного Ігоря Єрємєєва почало вигравати державні тендери наприкінці 2013 року. За ці півтора роки фірма отримала замовлень на 7,62 млрд грн., ставши другим найбільшим постачальником «Укрзалізниці» за останні вісім років після фірми «Укрпостач-нафтотрейд» також з групи Єрємєєва. Загалом ж різні фірми Єрємєєва за п’ять років отримали підряди «Укрзалізниці» на 18,52 млрд грн. Навіть донецькі компаній за часів Януковича не наблизились до показника навіть 5 млрд грн.

У 2015 році компанія «ОККО» намагались порушити монополію групи Єрємєєва, вигравши тендер залізничників на поставку палива по цінам, прив’язаним до світових котирувань та валютного курсу. Однак вже через кілька днів після відхилення заявки «Вогу» на користь ОККО стало відомо про критичну ситуацію із дизпаливом від Єрємєєва – у залізничників залишились мізерні запаси і вони домовились про продовження поставок «ВОГу». А поставки від ОККО згодом блокувались у судах вищезгаданим дилером «ВОГу» фірмою «Дайджест груп».