Держвиконавці вернули тещі Ставицького 5 мільйонів, продавши за борги її квартиру на Хрещатику (додано)
21.02.2016   //  

(до новини від 19 лютого додано дані про підстави повернення коштів)

Міністерство юстиції 10 лютого повернуло Валентині Ушаковій 5,09 млн грн. Про це свідчать дані Порталу публічних фінансів «Є-дата».

теща ставицького

Кошти перераховано на підставі судової справи, в рамках якої мав відбутися прилюдний продаж її квартири на вул. Хрещатик,15.

Згідно з даними реєстру судових рішень, ця квартира площею 120 кв.м. була передана в іпотеку за кредитним договором 2006 року між АКБ «Трансбанк» та ТОВ «Гарант-СВ юг». Власником квартири було ТОВ «Медіа Проект Плюс».

У 2007 році АКБ «Трансбанк» відступив право вимоги за деякими кредитними договорами «Укрексімбанку», зокрема і щодо заборгованості компанії «Гарант-СВ юг».

У 2012 році «Укрексімбанк» отримав рішення про стягнення майна для погашення боргу на суму 28,06 млн грн., в яке було включено квартиру на Хрещатику.

Але в процесі виконання судового рішення з’ясовано, що квартира на Хрещатику фірмі «Медіа Проект Плюс» не належить. Натомість рішенням Васильківського міськрайонного суду Київської області від 26.02.2010 р. власником квартир визнана теща Едуарда Ставицького – Ушакова Валентина Григорівна. Текст цього рішення у реєстрі відсутній.

30 січня 2014 р. Печерський райсуд Києва прийняв рішення про стягнення квартири Ушакової і продаж її на привселюдних торгах із початкової ціною 4,34 млн грн. Ушакова подала апеляцію і, зокрема, стверджувала, що квартиру придбала не в іпотекодавця, а в іншої фізособи.

Однак суд апеляцію тещі Ставицького не задовольнив. Згідно з законом, іпотека є дійсною для набувача такого майна, навіть якщо він не знав про його обтяження іпотекою. Таким чином, новий власник предмета іпотеки набуває статусу іпотекодавця і всі його права та обов’язки за договором.

Востаннє рішення у цій справі приймалося 29 грудня 2015 року, коли «Укрексімбанк» звернувся до суду і стверджував про заниженість вартості квартири держвиконавцями, але суд залишив скаргу без розгляду.

За даними реєстру нерухомості, власницею квартири досі значиться Валентина Ушакова. У 2013 році на квартиру накладався арешт суду за позовом орендаря квартири Олени Любенко. Орендар стверджувала, що Ушакова у 2013 р. вимагала від неї звільнити квартиру у зв’язку з продажем, тоді як договір оренди укладений до 1 червня 2014 р.

Компанія «Гарант-СВ юг» (колишній іпотекодавець) створена 2002 року у Сімферополі, потім змінила місце реєстрації на Севастополь, з 2013 р. у стані банкрутства. До 2005 р. її власницею була Римма Кутіщева, прописана в Києві на вул.Хрещатик,15 у сусідній квартирі з тою, що була віддана в іпотеку. За адресою з Кутіщевою був прописаний колишній лідер Партії зелених Володимир Костерін. У 2010 р. у засновниках «Гарант-СВ юг» значився Андрій Вітенко, з 2011 р. її переписали на ТОВ «Тектум Бонум», засновники якої Олена Міщенко і «Даггес Інтернешнл Солюшнс Лімітед» (Кіпр).

Колишній власник квартири «Медіа Проект Плюс» до липня 2011 року належала Ларисі Костеріній і вже згаданій Риммі Кутіщевій. Потім власниками стали ТОВ «Енерго-Проект» (засновник – Катерина Попадинець) і ТОВ «Древадельпроект-747» (засновник – Анатстасія Трусова). З квітня 2015 р. «Медіа Проект Плюс» значиться у держреєстрі як припинена.

Співвласником «Трансбанку», в іпотеку якого передавалсь квартира, був Володимир Костерін. Дружина Едуарда Ставицького – Олена – у 2006 році брала участь у парламентських виборах за списком Партії зелених Костеріна. У 2010 році «Трансбанк» позбавили банківської ліцензії, з тих пір він перебуває в стані ліквідації.

Валентина Ушакова – це теща біглого Едуарда Ставицього, який очолював міністерства екології та енергетики і вуглепрому в часи президента Віктора Януковича.

Після втечі Януковича у березні 2014 року Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження проти топ-чиновників з оточення біглого екс-президента за фактом відмивання доходів і заволодіння державним майном в особливо великому розмірі. У цій справі фігурує, зокрема, Едуард Ставицький.

У рамках цього провадження Генпрокуратура арештовувала майно родини Ставицького.

Однак 61-річна Валентина Ушакова добилася в суді зняття арешту з її майна, зокрема суперкарів BMW 645CI 4398 і Ferrari FF. Вона повідомила, що не проживає з сім’єю дочки і зятя, не веде з ними спільного господарства і підозру в карній справі їх не повідомлено.

Разом з тим, слідство має дані, що теща Ставицького кілька років поспіль декларувала мільйонні доходи. У 2006 році вона отримала 10,70 млн грн. від продажу нерухомості, у 2007 р. – 7,05 млн грн. від продажу нерухомості, у 2012 р. – 10,98 млн грн., у 2013 р. – 29,12 млн грн., основна сума з яких отримано від операцій банківських установ.

Нагадаємо, Ушакова також була засновницею фірми «БРСМ-нафта». Вона користувалось нафтобазою у Глевасі, що вибухнула минулого року через виготовлення бродяжного палива. Однак слідство не має претензій до цієї фірми.