Суд підкоригував договір, аби «Держекоінвест» виплатив одеситу 46 мільйонів
19.02.2016   //  

Суд визнав недійсними низку пунктів договору між ДП «Держекоінвест» і ТОВ «Інтертехенерго» і зобов’язав виплатити фірмі 45,74 млн грн. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 2 лютого.

У березні 2013 року ДП «Держекоінвест» найняло ТОВ «Інтертехенерго» провести теплосанацію 216 об’єктів соціальної сфери (лікарні, заклади освіти) за 444,90 млн грн.

Фірма виконала роботи на суму 362, 24 млн грн., з яких держпідприємство оплатило лише 316,41 млн грн. Решту коштів «Інтертехенерго» намагається стягнути через суд.

У 2015 році «Інтертехенерго» виграло позов у двох інстанціях, але Вищий господарський суд скасував ці рішення і направив справу на новий розгляд.

ВГСУ вказував на те, що суди перших двох інстанцій не з’ясували, чи отримував «Держекоінвест» відповідні для оплати робіт, чи взагалі були передбачені гроші на це у Держбюджеті 2013 і 2014 рр.

Водночас відомо, що «Держекоінвест» прийняв у фірми «Інтертехенерго» роботи без зауважень і визнав борг, підписавши акт звіряння розрахунків. Згодом на суді представники держпідприємства вказували на недоліки і відхилення від проектної документації, але підтвердити це нічим не могли. У «Держекоінвесті» повідомили, що проти осіб, які підписали акти-приймання-передачі робіт порушено кримінальне провадження, але суд це не переконало, бо вина цих осіб не доведена.

При новому розгляді справи «Інтертехенерго» заявило клопотання про визнання недійсними деяких пунктів договору з «Держекоінвестом», якими передбачено, що у разі відсутності коштів розрахунок може бути перенесено до отримання фінансування. Суд зазначив, що така обставина є відкладальною, а тому може настати (кошти надійдуть), а може і не настати, якщо кошти не отримають.

З’ясовано, що у 2015 році відсутня аналогічна бюджетна програма, по якій «Держекоінвест» отримував фінансування. Також «Держекоінвест» повідомив, що з 2014 року не отримував грошей у зв’язку з постановою уряду про економію бюджетних коштів.

Суд зазначив, що відсутність коштів не звільняє боржника від відповідальності. Відтак суд визнав недійсними пункти договору, що обумовлювали оплату договору отриманням бюджетних коштів, а також видав наказ про стягнення 45,74 млн грн. на користь «Інтертехенерго».

У часи президентства Віктора Януковича ТОВ «Інтертехенерго» пов’язували з оточенням екс-нардепа Юрія Іванющенка.

З 2014 року директором і засновником «Інтертехенерго» є Олексій Попов з м. Іллічівськ Одеської області. Донедавна фірма була зареєстрована у Києві на вул. Саксаганського, 44е. Як з’ясували журналісти «Слідства.Інфо», тут знаходиться кілька приватних структур, пов’язаних з оточенням екс-міністра екології Андрія Мохника. Зараз «Інтертехенерго» має нову адресу в Одесі, на проспекті Маршала Жукова, 103.