Російські граблі: закупівлю виключно українських мамографів на 200 мільйонів пролобіював нардеп з фірми-виробника
19.02.2016   //  

Закупівлю цифрових мамографів і виробів для ультразвукової діагностики раку на ранніх стадіях прописали у державному бюджеті 2016 року під вітчизняного виробника. Про це йдеться у сюжеті Олександра Гуменюка у «Слідство.Інфо».

Вартість закупівлі може скласти близько 200 млн грн. У 2015 році Міністерство охорони здоров’я оголошувало тендер, але згодом відмінило його. Відтак закупівлю перенесли на 2016 рік і у держбюджеті з’явилася вимоги, що обладнання має бути вітчизняного виробництва.

Експерт Центру протидії корупції Олександра Устінова стверджує, що така умова є антиконкурентною.

«Цього року це дуже підступно, тому що цього року все медичне обладнання і всі ліки мають закуповувати міжнародні організації. Міжнародні організації за своїм статутом ніколи не будуть здійснювати дії, що суперечать законодавству чи є антиконкурентними, а це апріорі є антиконкурентним. Відповідно, або ці гроші згорять в бюджеті, або українські високопосадовці будуть змушувати міжнародні організації порушувати закон і закупити виключно українське обладнання», – прокоментувала Устінова.

З ініціативою особливих умов закупівлі виступили кілька народних депутатів, але озвучив її позафракційний депутат Віктор Кривенко.

У 2014 р. Віктор Кривенко був членом наглядової ради ВАТ «АТ Науково-Дослідний Інститут Радіотехнічних Вимірювань».

Цей інститут є засновником українського ДП «Радмір», що виробляє мамографи.

Бенефіціаром «Радміру» значиться Ярощук Володимир Іванович, який був головою наглядової ради інституту. Особа з таким ПІБ була помічним народного депутата від Партії регіонів Василя Хмельницького. Також Володимир Ярощук сам обирався народним депутатом від Партії регіонів (2006-2012).

Народний депутат Віктор Кривенко був керівником національних проектів «Технополіс», один із яких «Біонік Хілл» Василя Хмельницького. Членом наглядової ради інституту радіотехнічних вимірювань у 2014 році був Віктор Галасюк. Свого часу саме Галасюк був президентом того ж таки «Біонік хіллу».

Від «Наших грошей»:

ВАТ «АТ Науково-Дослідний Інститут Радіотехнічних Вимірювань» належить ТОВ «Гранд Глобал Дівайсіз», власником якого є Олександр Закордонець. Разом з тим, бенефіціаром інституту і ДП «Радмір», яким володіє інститут, значиться екс-нардеп Володимир Ярощук, який був головою наглядової ради інституту до 29 січня 2016 року, коли звільнився за власним бажанням.

Минулого року у Росії законодавчо обмежили можливості закупівлі на державних тендерах закордонних товарів. Після цього у міністерстві економіки РФ визнали, що протекціоністське обмеження призвело до 40% зростання тендерних цін та спрогнозували погіршення якості вітчизняних товарів.