Громадянин через суд змушує екоінспекторів перевірити берег, забудований Злочевським
17.02.2016   //  

Суд визнав протиправною бездіяльність Державної екологічної інспекції у Київській області і зобов’язав її розглянути скаргу громадянина на забудову прибережної ділянки поблизу Києва садівницьким товариством «Ключі», що пов’язане з екс-міністром екології Миколою Злочевським. Про це свідчить ухвала Київського апеляційного адміністративного суду від 4 лютого.

У жовтні минулого року Денис Радушев звернувся до суду з вимогою зобов’язати обласну Держекоінспекцію відреагувати на його заяву, з якою він прийшов до інспекції ще у серпні, однак отримав відмову.

Він вимагає визнати протиправною забудову прибережної захисної смуги, якою користується Садівницьке товариство «Ключі».

Суд вказав, що обласна Держекоінспекція не мала права відмовити у розгляді вказаної заяви. Вона неправомірно заявила, що це не в її компетенції, відсилаючи до Держінспекції сільського господарства і Державної архітектурно-будівельної інспекції. Навпаки, право обстежувати прибережні захисні смуги до повноважень останніх не входять. Натомість це є прямим обов’язком Держекоінспекції.

При цьому суд зауважив, у зв’язку зі змінами, внесеними у грудні 2010 року до Водного і Земельного кодексів, загострилися проблеми встановлення меж прибережних захисних смуг. Відповідно до цих змін, вказані межі мають встановлюватися за окремими проектами землеустрою. При цьому закон, який визначає порядок розроблення таких проектів землеустрою, відсутній.

Таким чином, розроблення окремих проектів землеустрою щодо встановлення меж прибережних захисних смуг фактично заблоковане. Разом з тим Держекоінспекція на сьогодні здійснює контроль за вже створеними водоохоронними зонами і прибережними захисними смугами.

Суд зауважив, що, оскільки Радушев просив провести позапланову перевірку діяльності СТ «Ключі» на прибережній ділянці, то за законом такий захід обласна екоінспекція повинна узгодити із центральним органом виконавчої влади.

Нагадаємо, СТ «Ключі» у 2010 році на підставі розпорядження губернатора Анатолія Присяжнюка отримала у користування на 49 років 14,56 га лісу на березі обвідного каналу Київського водосховища між Вишгородом і Хотянівкою. Частина цієї ділянки (7,19 га) розташована впритул до ділянки площею 4,5 га, на якій колишній міністр екології Микола Злочевський звів собі дві фортеці. Власником цих 4,5 га є ТОВ «Великі ключі», яке заснували Микола Злочевський та його батько Владислав Злочевський. Нині засновниками фірми значаться Роман Назім і кіпрська компанія «Біртіліна Консалтінг Лтд». Незмінним директором фірми є Євген Марчевський, який також очолює СТ «Ключі».

Злочевський убезпечив свої будинки від арешту, оформивши їх в заставу по іпотеці компанії «Біртіліна Консалтінг Лтд».