Юра Єнакіївський зберіг землю та оформив свій палац на фірму родом із Сейшельських островів (фото)
15.02.2016   //  

ТОВ «Фінансова компанія «Індекс груп» 24 листопада 2015 року отримала свідоцтво про право власності на маєток Юрія Іванющенка на 21-км Столичного шосе у Голосіївському районі м.Києва. Про це свідчать витяг з реєстру майнових прав на нерухоме майно, що є у розпорядженні «Наших грошей».

ВИТЯГ1 ВИТЯГ2 ВИТЯГ3

Оформленням документів займалися реєстратор Департаменту Міністерства юстиції Альона Радченко і реєстратор територіального управління юстиції у м.Києві Ірина Бродюк.

Маєток займає більше 15 тис кв.м. і значиться як комплекс у складі житлової малоповерхової забудови та об’єктів адміністративно-офісного та рекреаційного призначення.

ПАЛАЦ ЄНАКIЇВСЬКОГО1

Будівництво маєтку почалося у 2012 році. Вперше журналісти розповіли про нього у січні 2014 р. під час Євромайдану, назвавши «Межигір’ям-2». Відеозйомка активістів Автомайдану зафіксувала, що станом на осінь 2015 р. облаштування володіння Іванющенка перебувало на фінальній стадії і там проводили ландшафтні роботи, зокрема було видно посаджені клумби.

ПАЛАЦ ЄНАКIЇВСЬКОГО2

Власник маєтку ФК «Індекс груп» має договори суперфіцію (права забудови) з власником землі ТОВ «Інтеграліті Інвест». Договори підписано до 2034 року з правом пролонгації.

«Інтеграліті Інвест», що володіє землею, записана на низку кіпрських компаній і мала спільний номер телефону з інфвестфондом «Нові технолошії» сім’ї Юрія Іванющенка та Івана Аврамова.

Власник маєтку ФК «Індекс груп» належить кіпрській компанії «Кодерт Лімітед», якою з 2011 року володів офшор «New Milton Services Limited» з Віргінських островів. У квітні 2015 року власником «Кодерт Лімітед» стала компанія із Сейшельських островів – «Talaver Corporation». Кінцевим бенефіціаром ФК «Індекс груп» в українському реєстрі значиться кіпріот Скорді Бернадет.

Відомо, що в квітні 2015 року активно переоформлялися також лондонські активи сім’ї Юрія Іванющенка та його партнера Івана Аврамова. Майже всі вони були переведені на два офшори невідомої юрисдикції – «Latchley Holding Limited» і «Benozan Holdings Limited».

У 2015 році Вищий госпсуд визнав недійсними рішення Київради, за якими з власності міста вибуло 74,69 га землі на о.Жуків, серед яких ділянки під володіннями Іванющенка. Також Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом заволодіння природно-заповідними землями у 2007 році, коли мером Києва був Леонід Черновецький.

Однак після виграних судів землю не змогли переоформити їх у комунальну власність. Дії держреєстраторів заблокував через суд громадянин Кульчитський Олександр Вікторович, який поскаржився на бездіяльність міськради у невизначенні меж та розмірів заказника «Острів Жуків». Суд призначив експертизу у справі і заборонив переоформляти ділянки. Експертиза затягувалася і передавалася від одної установи в іншу. У свою чергу, Генпрокуратура почала розслідування за фактом винесення неправомірної ухвали суддею Окружного адмінсуду м.Києва Абловим Є.В. Разом з тим, ця ухвала чинна і в судовому порядку не скасовувалась.

Поки дії держреєстраторів були заблоковані їх опоненти домоглися розгляду справи у Верховному суді, який 30 вересня 2015 р. вирішив, що суди неправильно застосували норми щодо позовної давності, скасував попередні рішення і направив справу на новий розгляд.

21 грудня 2015 р. Госпсуд м.Києва повторно витребував землю на користь міста. Однак це рішення не вступило в дію, оскільки на нього подали апеляцію.

У грудні 2015 р. громадянин Кульчитський, який заблокував дії держреєстраторів, звернувся до суду з проханням зняти обмеження з ділянок, оскільки судові рішення про повернення ділянок у власність громади вже скасовані.

Олександр Кульчитський є директором і співзасновником ГО «Центр протидії корупції «Громадська ініціатива». Ця організація створена у квітні 2015 року і має майже однакову назву з відомою ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна, за заявами якої було відкрито персональну карну справу проти Іванющенка за присвоєння 1,88 млрд грн. «кіотських» грошей на утеплення шкіл та лікарень. Але 29 січня 2016 р. суд зобов’язав закрити цю карну справу на Юрія Іванющенка. Це сталося через бездіяльність Генпрокуратури, яка за рік не знайшла доказів вини біглого нардепа.

Помічник генпрокурора Владислав Куценко повідомив пресу, що справу закрито не буде, оскільки на рішення подана апеляція. Разом з тим, інформації про апеляцію в судовому реєстрі немає. А згідно зі ст. 309 Кримінального процесульного кодексу ухвала про закриття провадження оскарженню не підлягає.