«Укрспирт» безкарно злив 436 мільйонів на «прокладку» з гнізда Юри Єнакієвського
15.02.2016   //  

ДП «Укрспирт» перерахувало 837 млн грн за поставку зерна й палива низці сумнівних суб’єктів господарювання, взаєморозрахунки з котрими не змогла підтвердити Державна фінансова інспекція, оскільки не знайшла цих фірм ні за юридичними, ні за фактичними адресами. Про це повідомляється в звіті Дерфінінспекції за січень-вересень 2015 р.

Йдеться про ревізію фінансово-господарської діяльності ДП «Укрспирт» за період з січня 2012 по березень 2015. В ході цієї перевірки ДФІ виявило численні зловживання у спиртовій галузі, через які безпідставно витрачено кошти державних підприємств на суму понад 2,3 млрд грн.

Зокрема, ДФІ виявило перерахування «Укрспиртом» коштів п’яти приватним фірмам з ознаками фіктивності:

  • ТОВ «Інтерстарт» – 436,5 млн грн,
  • ТОВ «Білдінг-Індастрі» – 93,9 млн грн,
  • ТОВ «Карраген» – 63,9 млн грн,
  • ТОВ «Нубірум» – 25 млн грн,
  • ПП «АП «Агро-Дружба» – 38,3 млн грн

Дві з п’яти зазначених фірм уже фігурували в судах щодо постачання зерна «Укрспирту». Зокрема у вересні 2015 р. «Укрспирт» домігся стягнення з ТОВ «Білдінг-Індастрі» 151 млн гр. за непоставлене зерно. Окрім того у 2014 році Броварська податкова інспекція перевіряла придбання «Укрспиртом» кукурудзи у «Білдінг-Індастрі» і «Каррагена», і вирішила, що ці операції не мали реального характеру, товар фактично не поставлявся, а директори обох фірм зізналися, що очолювали їх лише номінально. Паралельно ДФС підтвердило, що розслідує розтрату коштів посадовими особами «Укрспирту», у т.ч. і по контрактам із вказаними компаніями. Відтак обидві фірми заявили, що поставили кукурудзу у нині окуповану Горлівку, а «Укрспирт» за зерно не розрахувався. Київський окружний адмінсуд визнав операції реальними, а протоколи допиту директорів з їх викривальними зізнаннями не прийняв, як такі що добуті поза межами судового процесу.

Разом з тим у Судовому реєстрі не вдалося знайти даних щодо оскарження закупівель у найбільшого контрагента з перерахованих у звіті фінінспекторів – ТОВ «Інтерстарт».

АЛIБЕЙ СТОРIНКАТОВ «Інтерстарт» було засноване у лютому 2013 р., незмінною власницею і директором фірми значиться Марина Алібєй з села Красна Поляна Донецької області, хоча компанія має київську приписку на адресі масової реєстрації – по вул. Зоологічна, будинок 4А, офіс 139.

Водночас з 2013 р. «Інтерстарт» є співвласником іншої фірми – ТОВ «Альді Інвест» – разом із кіпрською компанією «Індастрі Іст Юроп Інвестментс лімітед». Остання до листопада 2010 року володіла 50% ЗНВКIФ «Новi технологiї» Івана Аврамова, партнера Юрія Іванющенка.

Окрім того керівником «Альді Інвест» від самого заснування фірми є Софія Шевеля – незмінний директор ТОВ «Інтеграліті Інвест», на котре оформлювалася частина землі під так званим межигір’ям Юрія Іванющенка. Телефон, який було вказано контактним для компанії «Інтерстарт» при її реєстрації – співпадав із телефоном того ж «Інтеграліті».

Також «Альді Інвест» приписана по вул. Гончара 73, оф 5, де мають/мали реєстрацію низка фірм Івана Аврамова, зокрема вказані вище «Нові Технології» з дочірніми фірмами («Неолан», «Сигма Трейд», «Капінвест», «Єврогаз Україна» тощо).

«Наші Гроші» скерували ДФІ запит з проханням надати деталі контрактів – дати угод, предмет договору і умови розрахунків по ньому. Однак ревізори відмовились надати інформацію, оскільки в липні 2015 р. передала матеріали ревізії в Генеральну прокуратуру, котра долучила їх до кримінального провадження, деталі котрого ДФІ відтак не в праві розголошувати. Йдеться про кримінальне провадження № 1203000000000094 від 2013р.

На аналогічний запит в ГПУ також не відповіли, скерувавши його натомість в Державну фіскальну службу. Остання підтвердила, що в Головному слідчому управлінні фінансових розслідувань знаходиться декілька кримінальних проваджень стосовно посадових осіб «Укрспирту», в ході котрих зокрема досліджують і факти, викладені в нашому запиті. Однак з огляду на таємницю слідчих дій надати запитувану інформацію відмовилися.

Жодних матеріалів, рішень чи проміжних ухвал, по кримінальному провадженню № 1203000000000094 в Судовому реєстрі немає.

ДФI ДФС-1 ДФС-2