Неповний рюкзак відмазок Авакова
15.02.2016   //  

Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков продовжив відстоювати тезу про відсутність корупції у закупівлі рюкзаків для Нацгвардії на 14,50 млн грн. у 2015 році у фірми, яка вже проходила по справі конвертаційного центру. Ок, уважно і поабзацно проаналізуємо міністерську публікацію (у фейсбуці, а де ж ще) «БЕЙ ПО РОДНЫМ!.. или рюкзаки ” набитые деньгами”» (будемо виділяти слова Авакова, наші коментарі – звичайним шрифтом).

Всем, так плодотворно топчущимся по теме закупки рюкзаков для подразделений МВД, как компромата, в который раз.

Тема всплыла в информационном пространстве в очередной раз «случайно» накануне отчета и перезагрузки правительства. Теме год – и уже комментаторов и обличителей хватало. И проверки и возбуждения по заявлениям со стороны прокуратуры были – и что ? Да ничего.. При том, что вряд ли меня можно отнести к тем, у кого хорошие отношения с прокурорскими.

Залишимо фахівцям параноїдальні підозри міністра, який вчепився у міністерське крісло не згірш за Dermatophagoides. Але спробуємо пригадати – які ж у Авакова насправді проблеми з прокурорськими?

Наприклад, кримінальне провадження №42015000000002699 запевняє нас – у міністра немає жодних проблем з військовими прокурорами, які і займаються міліцейськими злочинами.

Мова йде за першу частину відео про «піщану аферу» з кабінету заступника Авакова Сергія Чеботаря. Прочитайте розшифровку його бесіди з підлеглими про організацію абсолютно злочинної схеми з тендерними процедурами по реалізації конфіскованого піску міліцейським держпідприємством «Спецсервіс». Ось один з найкращих уривків:

Сергій Чеботар: «Бо міністр мене питається все це. І всі знали, що воно буде. Бо вони граються, бо вони ждуть, що воно ще бл** понизиться гривня! І що воно тоді мені принесе?! Тоді був долар 12, сьогодні він скільки? 20. Тоді його нада брати становиться в розніцу продавати і більше на цьому заробляти. Скільки зараз стоіть пісок?

Василь Петрівський: «45 гривень на заводі».

Сергій Чеботар: «Тоді треба перерахувати ціну піску. Я цей п**ж не хочу слухати. Я що це маю міністру розказувати?!»

Чеботар вже намагався розказувати, що це відео змонтоване. Мовляв, повиривали окремі фрази з контексту, перемонтували для дискредитації. Але знайте – ці записи зроблені Головним управлінням по боротьбі з корупцією та організованою злочинністю Центрального управління Служби Безпеки України під час здійснення контррозвідувальної діяльності (контррозвідувальна справа № 808) та у подальшому були легалізовані та долучені до кримінального провадження №12014110100000953 від 14.06.2014. Навіть Печерський суд про це знає.

Але прокуратура Анатолія Матіоса має перпендикулярну точку зору стосовно цього відео. Після того, як запис опинився на ютубі і посилання на нього було розшарено іншими сайтами, прокурори збудились на нове провадження №42015000000002699 про розголошення даних слідства. Тобто це виглядає як довідка про справжність злитого запису.

Прикметний факт. Справа в СБУ по корупції в кабінеті Чеботаря була порушена ще у середині 2014 року. Але прокурори і слідчі вже півтора роки не можуть дотягнути її до висунення підозр. То ж які насправді проблеми у Авакова з прокурорськими?

Я уже писал о процедуре, качестве изделий, цене этой закупки, участниках и прочем в своем фб еще 26 июня 2015 года.

Сегодня повторю еще раз:

  1. Тендерная процедура закупок была безупречной, цена поставки по заданной ДНДИ спецификации – минимальной из 5 предложений. Поставка была реальной, в срок, без малейшего нарушения. Рюкзаки были поставлены и эксплатируются в спецподразделениях. Небольшое количество осталось на складах ( желающие могут оценить модель через обращение в пресслужбу)

Переговорна процедура з ТОВ «Дніпровенд» по рюкзакам на 14,50 млн грн. була проведена у лютому 2015 року. Тобто у повній відповідності до слів сина Авакова, який за кілька місяців до укладання угоди повідомив тому самому Чеботарю, що не зможе пошити все до Нового року, відтак замовлення треба оформити пізніше.

Також очевидно, що МВС заради «Дніпровенду» вискочило поза межі бюджетного призначення. Очікувана ціна, закладена на момент початок переговорів з «Дніпровендом» (офіційно це 2 лютого), становила 12,15 млн грн. А остаточна угода була укладена через три тижні і вже з перевищенням кошторису на два мільйони – 14,50 млн грн.

рюкзаки очікувана ціна і терміни рюкзаки результати тендеру

Ми не будемо стверджувати, що у цій історії мала місце найпопулярніша схема крадіжки – на кількості насправді пошитого і насправді поставленого товару. Бо в МВС звісно покажуть усі потрібні накладні, а інвентаризація звісно доведе, що купа рюкзаків вже давно загинула в АТО, а тому «поставка была реальной».

Але чи справді «в срок»?

Згідно даних ВДЗ, всі рюкзаки мали бути поставлені на склад МВС ще у квітні 2015 року. Але дані про поставку рюкзаків почали оприлюднювати лише після викривального сюжету на «Інтері», який вийшов 20 червня 2015 року. Тоді Аваков лише через тиждень зволікань заявив, що всі рюкзаки вже 1 квітня були поставлені і навіть роздані бійцям АТО.

Але довести, продемонструвавши хоча б один з тисяч рюкзаків, у Авакова спромоглись ще лише через тиждень. 3 липня один з співрацюючих з МВС волонтерів Констянтин Лєснік показав за його ж словами «перше піратське фото майбутнього бойового рюкзака». При цьому він оприлюднив фото малого штурмового рюкзака на 30 літрів, тоді як на тендері МВС замовляли великі рюкзаки об’ємом 60-80 літрів.

рюкзак лесник 30 літрів рюкзак лесник 30 літрів1 рюкзак лесник 30 літрів2

І знаєте, коли вперше з’явились фото великих рюкзаків? Нам вдалось їх знайти лише у новині МВС від 12 лютого 2016 року.

рюкзак мвс 60 літрів рюкзак мвс 60 літрів2 рюкзак мвс 60 літрів3

Тобто вже після того, як журналісти програми «Схеми» запропонували сину Авакова подивитись відео з кабінету Чеботаря, на якому він задовго до формального тендеру домовляється з заступником батька про строки поставок (ось тут розшифровка бесіди).

«Мені це не цікаво. Мені не цікаво допомагати Вам робити Вашу роботу», – ось що відповів на пропозицію журналістів подивитись відео син міністра. А нам цікаво робити нашу роботу, тому поїхали далі.

  1. Ни я, ни моя жена, как ранее заявляли каплинообразные, ни мой сын – как заявляют сейчас – не имеют и не имели отношения к поставщикам, в итоге конкурса поставившим продукцию.

Журналіст Дмитро Гнап довів, що постачальник рюкзаків дніпропетровська фірма «Дніпровенд» мала офіційний телефонний номер (067) 340-50-00, яким також користувався харківський айтішник Володимир Литвин. Цей земляк Авакова також має фірму по пошиву одягу.

Але звісно, що у засновниках цих «рогів і копит» немає нікого з Авакових. Там настільки нікого немає, що нині вже відключений і вказаний телефон фірми, і за юридичною адресою її не можуть знайти навіть податківці, і за адресом формального засновника Констянтина Кубця давно живуть геть інші люди. Єдине, що достеменно відомо про фантомний «Дніпровенд», так це те, що «на момент перемоги у тендері на виготовлення рюкзаків у самому МВС уже майже рік тривало розслідування діяльності цієї компанії як конвертаційного центру», вказують «Схеми».

  1. Прокуратура, любой другой орган – проверьте, наконец, эту закупку – найдется преступление – в тюрьму, виновен министр -туда же. А нет – выдайте, наконец, «бумажку, действительную бумажку, броню», что б прекратить этот нескончаемый треп и спекуляции вокруг выдуманной истории.

У світлі вищенаведених обставин ми можемо так само емоційно сказати Авакову: «Напишіть явку з повинною, сядьте в тюрму разом з Чеботарем та своїм сином і припиніть «этот нескончаемый треп».

Але ми пропонуємо більш логічні речі. Наприклад фіскали могли подивитись на проводки «Дніпровенду». І якщо вони виходять за межі країни, то можна попросити допомоги у ФБР.

Нагадаємо, у Авакова вже навчились співпраці з американцями, коли шукали докази на арештованого під час урядового засідання голову ДСНС Бочковського. Тоді у співпраці саме з ФБР міліція прослідили, як гроші з паливних тендерів пожежників через українську «прокладку» йшли у банк на Кіпрі, а потім частково відкатувались на картки керівників ДСНС. Здається, аналогічний спосіб дій не має стати проблемою і в історії з рюкзаками.

Також дозволимо собі висловити сподівання, що українські слідчі все-таки знайдуть загадкового засновника «Дніпровенду» Констянтина Кубця. І в тому числі спитають за досвід роботи у ТОВ «Торговий дім «Континент». Наприклад, чи не пересікався він з Олександром Захарченком – нинішнім ватажком терористів ДНР, який раніше очолював саме цю фірму «ТД Континент» з групи донецького «регіонала» Олександра Лещінського (виробник хлібу Lauffer Group).

Сподіваємось, це навчить МВС бути розбірливим і перевіряти своїх постачальників хоча б по своїм же базам даних.

  1. Мой сын. Дмитрий Гнап, Вы привели «убийственное» доказательство в своем поисковом обзоре – найдя связь поставщика с Харьковым, а Харьков с Аваковым через френдов в фб. Да – я харьковчанин, и этим горжусь. И да – я , как и мой сын имею аккаунт в фейсбуке. У Саши 4600 френдов и столько же подписчиков. У меня под 5000 френдов и 363 000 подписчиков … и Вы серьезно находите это аргументом для компрометации, находя связь между френдами фб, Харьковчанами (около 1,5 млн человек) и теми кто поддержал Народный фронт на выборах (22% голосующих в стране)????

поздравляшкаДмитро Гнап у якості дотичних свідчень наводив дані про «френдські» стосунки власника телефону «Дніпровенду» Литвина з сином Авакова. У тому числі харківський власник швейної фірми поздоровляв Олександра з днем народження, називаючи його «защитником своей Родины» на фоні фоточки міністрового синка у військовому вбранні. Це було дуже емоційне поздоровлення Авакова-молодшого, який у зоні АТО був лише кілька днів наїздами для роздачі зібраного волонтерами спорядження. І який незадовго до того поздоровлення та «волонтерських вояжів» до лінії фронту купив квартиру у Києві ціною понад $1 мільйон, приховавши подалі від очей податківців її ринкову ціну.

Звісно для слідства поздоровлення Литвином Авакова – це просто мила дрібниця. І те що Литвин рекламував «Народний фронт» Авакова – то не доказ корупційного зв’язку.

Але й люди, маючи «комфортну впевненість», б’ють корупціонерів не паспорту, а по морді.

Ну і наостанок про ціну питання.

Тендерна ціна на рюкзаки «Дніпровенду» склала 2 900 гривень. Відомо що, Міноборони купувало рюкзаки щонайменше на тисячу гривень дешевше. Однак Аваков постійно акцентує увагу на тому, що МВС купувало для нацгвардійців дорого, бо воно того було варте через високу якість.

Тож зафіксуємось на тому, що за версією Авакова рюкзаки приїхали в МВС в квітні 2015 року. Тобто лише тоді МВС офіційно могло розрахуватись з постачальником. А курс долара тоді був такий, що 2 900 гривень коштували $130.

рюкзак з інетмагазинуЗараз, якщо гуглити по заданим МВС вимогам до рюкзаків (із синтетичної вологонепроникної, малошумної тканини (нейлон 1000 Den) захисного кольору, за об’ємом 60 л, система Molle), то можна побачити у вільному продажу наприклад такий рюкзак за 2216 гривень, або $82 за нинішнім курсом. Також продавець пропонує знижку учасникам АТО на 300 гривень.

Звісно, такій разючій різниці з рюкзаками Авакова може бути звичайне пояснення – в інтернеті штовхають щось не дуже якісне, а МВС закупило щось неймовірне. У такому випадку ціну неймовірності мають скласти фахові закордонні експерти. Бо пустопорожні балачки лише крадуть час у країни, що і через два роки після Майдану потерпає від непокараної корупції на всіх щаблях влади.

Блог від: Юрій Ніколов