Базарники Кернеса через суд узаконили гектар елітної землі
15.02.2016   //  

Вищий господарський суд відхилив касацію прокуратури й залишив Обслуговуючому кооперативу «Житлово-будівельний кооператив «Лісопарк» земельну ділянку площею 1 га.

Про це йдеться у постанові суду від 3 лютого 2016 року.

Земельну ділянку кооперативу депутати Харківської міськради передали безкоштовно у 2010 році.

У 2015 році прокуратура оскаржила це рішення у суді. Прокурор намагався довести у суді, що кооператив створили з порушенням законодавства, адже метою ОК «ЖБК «Лісове подвір’я» не є житлове будівництво, а лише обслуговування житла.

Суд першої інстанції відмовив прокурору у задоволенні позову. На думку судді, харківська міська рада діяла в межах повноважень, а депутати не повинні перевіряти законність створення кооперативів.

Апеляційний суд також відмовив прокурору. Колегія вважала, що міська рада має право надавати безкоштовно землю будь-яким кооперативам.

Касаційний суд дійшов іншого висновку. На думку суддів, безкоштовно отримати ділянку можуть лише ті ЖБК, які виконують вимоги Житлового кодексу УССР. Але у задоволенні позову прокурору також було відмовлено, адже судді застосували термін позовної давнини – три роки.

ОК «ЖБК «Лісове подвір’я» належить Анастасії Блізняк, Сергію Болдирєву й Владиславу Ткаченко.

Анастасія Блізняк є донькою екс-керівника харківської облпотребспілки В’ячеслава Блізняка. Сергій Болдирєв й Владислав Ткаченко є засновниками декількох фірм, які володіють ринками у Харкові та області.

Зокрема, Ткаченко є серед засновників ТОВ «Фьорд», яке володіє Кінним ринком, та ТОВ «Дімаріс», яке володіє часткою Центрального ринку. Його партнерами у йому бізнесі є люди, близькі до мера Харкова Геннадію Кернесу.

Цим фірмам вдалося отримати землю під ринками після того, як вони придбали приміщення ринків, які належали облпотребспілці, яку очолював Блізняк.

Нагадаємо, що Житловий кодекс УРСР, який до цього часу діє в Україні, дозволяє житлово-будівельним кооперативам отримувати безкоштовно землю для побудови багатоквартирного житла. Але Кодекс висуває декілька вимог до учасників ЖБК: його члени повинні постійно проживати у місті, де буде будуватися житло, потребувати поліпшення житлових умов і стояти у квартирній черзі. А ще стояти на обліку бажаючих вступити до кооперативу при підприємстві, установі, організації або виконкомі ради. Членів кооперативу має бути щонайменше п’ятеро, але загалом стільки ж, скільки і квартир у запланованому будинку. Вік членів кооперативу – до 30 років.

Тому засновники більшості житлово-будівельних кооперативів реєструють їх як обслуговуючі. І хоча такі організації не мають права на безкоштовне позачергове отримання землі, міські ради виділяють їм ділянки по всій Україні.