Держбанк відбивається від претензій рідних фірм колишнього менеджменту на 144 мільйони
14.02.2016   //  

Вищий госпсуд вдруге відправив на новий розгляд справу за позовом ТОВ «Укрконцепт», яке вимагає стягнути з державного «Укргазбанку» 144,06 млн грн збитків та упущеної вигоди. Про це свідчить постанова ВГСУ від 3 лютого.

У листопаді 2008 року «Укргазбанк» надав 100 млн грн кредиту ЗАТ «Сіті Нет». На забезпечення цього договору ТОВ «Вант» передало в іпотеку банку земельну ділянку площею 0,86 га на вул. Січневого Повстання, 11-а, літ. «Б».

«Сіті Нет» через рік не повернув взятий кредит, і «Укргазбанк» почав стягувати 127,56 млн грн заборгованості через суд. Разом з тим 02.04.2010 держбанк відступив право вимоги цього боргу фірмі «Укрконцепт», яка отримала також право вимоги предмету іпотеки. При цьому «Укрконцепт» сплатив банку 127,56 млн грн.

У той же день 02.04.2010 «Укргазбанк» надав «Укрконцепту» 100 млн грн кредиту до 2014 року. Фірма передала в іпотеку банку нежилий будинок (літ. “А”) площею 3701 кв м по вул. Кожум’яцькій, 12-Б у Києві.

Та «Укрконцепт» теж порушив умови користування кредитом, і «Укргазбанк» у 2011 році дострокового через суд стягнув з нього 116,51 млн грн заборгованості по кредиту і відсотках. При цьому суд дозволив банку для погашення боргу продати на торгах будівлю на вул. Кожум’яцькій, 12-Б.

Між тим у 2011 році суд визнав недійсними кредитний договір банку з «Сіті Нет» і договір іпотеки з ТОВ «Вант». Рішення мотивовані тим, що керівник «Сіті Нет» не мав необхідних повноважень на укладення такого договору.

Також в судовому порядку визнано недійсними договори про відступлення права вимоги, які банк уклав з «Укрконцептом».

У 2014 році «Укрконцепт» звернувся до суду з вимогою стягнути з банку 127,56 млн грн прямих збитків (сума, яку фірма виплатила банку за договором відступлення) та 16,51 млн грн упущеної вигоди (борг по процентах, який з фірми стягнуто в судовому порядку).

Суди перших двох інстанцій позов «Укрконцепту» задовольнили, однак Вищий госпсуд їх скасував і відправив справу на новий розгляд. ВГСУ, зокрема, вказавши, що суди не з’ясували, чи перераховувала фірма банку суму, яку зараз вимагає у якості збитків і упущеної вигоди.

При новому розгляді суди перших двох інстанцій знову стали на сторону «Укрконцепту», однак ВГСУ відправив справу на новий розгляд.

ВГСУ вказує, що за законодавством у разі визнання недійсності договору кожна зі сторін повинна повернути іншій все, що отримала по ньому. Однак «Укрконцепт» не звертався до суду про стягнення з банку 127,56 млн грн.

Крім того, Вищий госпсуд зазначає, що «Укрконцепт» при укладенні договору відступлення права вимоги знав, що «Сіті Нет» оскаржує кредитний договір в суді. Відтак, «Укрконцепт» мав врахувати ризики та наслідки укладання договору з банком.

При новому розгляді суди мають чітко встановити причинний зв’язок між заявленими збитками «Укрконцепту» і протиправною поведінкою банку.

З 2001 по 2006 рр засновниками ЗАТ «Сіті Нет» були екс-голова правління «Укртранснафти» (2006-2009), колишній заступник міністра палива та енергетики (2009-2011) Ігор Кирюшин, екс-нардепи Сергій Рись і Сергій Кривошея, а також Олег Лисий, Олег Толмачов та колишній директор департаменту інформатизації процесів оподаткування ДПА України Олексій Годунов. У 2006-2008 рр засновниками «Сіті Нет» стали дружина Кирюшина Наталія, член кримського кооперативу Азарова Галина Садова, та співмешканка Годунова Олена Кольцова. Надалі список засновників не розкривався. ПАТ «Сіті Нет» з 2012 року перебуває у стані ліквідації.

З 2007 по 2009 рр співзасновниками ТОВ «Вант» були Сергій Фоменко і ТОВ «Євроцентр», засновником якого був Антон Супруненко, помічник екс-нардепа Василя Горбаля (контролював «Укргазбанк» до 2009 року). У 2008 році його брат Олег Горбаль був головою спостережної ради «Укргазбанку». Надалі у 2010-2012 рр фірмою «Вант» володіло ТОВ «К.А.Н.» Ігоря Ніконова, після чого власником фірми став «Укргазбанк» і у 2014 році фірму було ліквідовано.

ТОВ «Укрконцепт» у 2007 році заснувала Лідія Опанасюк з Київської області, яку потім змінив Михайло Глушко з с. Новосілки Києво-Святошинського району. У 2012 році кілька місяців засновником фірми було ТОВ «Євроцентр», після чого засновником «Укркеонцепту» стала Олена Палюх з Миколаївської області, яка балотувалася у Верховну Раду у 2012 році від партії «Україна – Вперед!» Наталії Королевської.

З 2014 року засновником «Укрконцепту» є ТОВ «Концепт-Гранд-Інвест», засновниками якого є Павло Вечеря і Ольга Назаренко. Колишній директор «Концепт-Гранд-Інвесту» Веніамін Свистай є членом ревізійної комісії тресту «Київміськбуд-1» ім. М.П. Загороднього, а нинішній директор «Укрконцепту» Вячеслав Косов до 2014 року був членом наглядової ради тресту. За даними ЗМІ, трест «Київміськбуд-1» ім. М.П. Загороднього досі контролює Василь Горбаль.

«Концепт-Гранд-Інвест» у 2007 році заснували колишній топ-менеджер «Укргазбанку» Євген Фоменко і Михайло Тимченко. Останній у своєму резюме вказав, що на базі «Укргазбанку» у 2007 році (у 2009 році банк був націоналізований) організував роботу девелоперської компанії «Концепт Девелопмент».