Суд зобов’язав оточення Авакова переоформити на державу частку кооперативу Ставицького в родовищі
12.02.2016   //  

Суд поновив частку НАК «Надра України» у договорі про спільну діяльність на Сахалінському родовищі. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 18 січня.

У жовтні 2014 р. Госпсуд м.Києва розірвав договір купівлі-продажу у НАК «Надра України» 24% у проекті спільної діяльності на Сахалінському родовищі. Договір розірвали, оскільки «Голден Деррік» не оплатив придбану частку вартістю 6,36 млн грн. У подальшому це рішення підтвердили апеляційний та вищий суди.

У грудні 2014 р. НАК «Надра України» направила листа іншим учасникам проекту ЗАТ «ВК «Укрнафтобуріння», ТОВ «Сахалінське» та ТОВ «Голден Деррік». Нацкомпанія пропонувала внести зміни договору і включити її до складу учасників з часткою 24% замість «Голден Деррік». Але, оскільки НАК «Надра України» не отримала «позитивних пропозицій», то була змушена звернутися до суду.

Суд вимоги НАК «Надра України» задовольнив і ухвалив замінити в договорі «Голден Деррік» на НАК «Надра України». Суд зазначив, що ці зміни набувають чинності з 10.12.2014 р., тобто з моменту, коли судове рішення про розірвання договору вступило в дію після апеляції.

Засновниками ТОВ «Голден Деррік» є НАК «Надра України» (33%) і кіпрська компанія «Хартлог Лімітед» (67%).

За часів Януковича фірму контролювало бізнес-середовище екс-міністрів Миколи Присяжнюка, Едуарда Ставицького і колишнього народного депутата Юрія Іванющенка.

У серпні цього року молдовський мільярдер Анатол Статі заявив, що тепер він контролює «Голден Деррік» і готовий вкладати в нього гроші. Фірма через суд доводить свою непричетність до Ставицького та інших екс-чиновників часів Януковича.

Бенефіціарами ТОВ «Сахалінське» є нардеп від «Народного фронту», бізнес-партнер міністра МВС Арсена Авакова Ігор Котвіцький та екс-нардеп від «Блоку Юлії Тимошенко» Віталій Данилов.