«Сейшельське» оточення Колеснікова відсудило у НСК «Олімпійський» 57 мільйонів за реконструкцію до Євро-2012
12.02.2016   //  

ДП «Національний спортивний комплекс «Олімпійський»  має виплатити 56,84 млн грн. ТОВ «АК Інжинірінг». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 27 січня.

У 2010 році укладено договір про реконструкцію Національного спортивного комплексу «Олімпійський». Після додаткових угод кінцева ціна договору склала 2,28 млрд грн.

Роботи планували виконати до кінця 2012 року і протягом двох тижнів повністю розрахуватися.

У замовника залищилась заборгованість перед «АК Інжинірінг» на суму 31,12 млн грн.

НСК «Олімпійський» вимоги заперечував і клопотав про призначення експертизи щодо обсягів та вартості робіт.

Але суд ці заперечення відкинув і звернув увагу на підписані без зауважень акти робіт і довідки, що підтверджують заборгованість. Водночас суд зясував, що претензії НСК «Олімпійський» стосуються виконання гарантійних зобов’язань, що не є предметом даного спору і не впливає на обов’язок погашення боргу.

Відтак суд видав наказ про стягнення на користь «АК Інжинірінг» 31,12 млн грн. основного боргу, 2,45 млн грн. 3% річних, 23,27 млн грн. інфляційних.

До 2012 року засновниками «АК Інжинірінг» значились Віктор Козін, Володимир Артюх і Денис Артюхи. Відомо, що Артюхи також володіють будівельним ПрАТ «Інбуд».

З 2013 року «АК Інжинірінг» оформлена на лондонську компанію «Capital Group Consulting LTD», що записана на офшор невідомої юрисдикції «Iberitex inc.». Кінцевим бенефіціаром «АК Інжинірінг» в українському реєстрі значиться жителька Сейшельських островів – Елен Жанін Нісет.

«АК Інжинірінг» виступив співзасновником «АК Інжинірінг-Донбас», де серед засновників раніше був Іван Шакуров, відомий як юрист колишнього віце-прем’єра і міністра інфраструктури Бориса Колеснікова, який відповідав за проведення футбольного чемпіонату Євро-2012. До 2014 року Борис Колесніков був народним депутатом, сьогодні відомий як голова Опозиційного уряду, який сформували колишні члени Партії регіонів.

«АК Інжинірінг» вигравала тендери у 2010-2012 рр., коли Борис Колесніков працював в уряді. З фірмою було підписано договори на 1,16 млрд грн. Усі замовлення від НСК «Олімпійський» і «Палац спорту» фірма отримала без конкурсу за процедурою закупівлі в одного учасника.