Нацбанк розірвав невиконану угоду з «Укрпрофмедом» на будівництво офісу і повернув 3 мільйони авансу
12.02.2016   //  

Суд стягнув з ТОВ «Укрпрофмед» на користь Національного банку України 3,37 млн грн заборгованості. Про це свідчить рішення Господарського суду Київської області від 26 січня.

У листопаді 2008 року Нацбанк найняв ТОВ «Науковий проектно-будівельний інститут «Укрбудпроект» провести проектно-вишукувальні роботи з будівництва адміністративного будинку НБУ по вул. Інститутській, 9 у Києві.

Вартість договору спочатку становила 6,29 млн грн, однак у подальшому зросла до 9,32 млн грн. При цьому постійно продовжувався і строк дії угоди.

На початку 2013 року «Укрбудпроект» був реорганізований шляхом приєднання до ТОВ «Укрпрофмед». У березні того ж року «Укрпрофмед» замінив первісного виконавця у договорі з НБУ.

25.04.2014 Правління НБУ вирішило припинити проектні і будівельні роботи по вул. Інститутській, 9. Нацбанк звернувся до «Укрпрофмеду» з вимогою розірвати договір, а також повернути 3,37 млн грн невикористаного авансу. Фірма відмовилася це зробити, посилаючись на те, що ці вимоги не до неї, а до «Укрбудпроекту».

Госпсуд вказує, що законом замовнику надано право в односторонньому порядку відмовитися від договору в будь-який час до закінчення роботи. Відтак, на момент звернення банку в суд договір вже був розірваним.

Крім того, матеріалами справами підтверджено, що НБУ протягом 2008-2011 рр перерахував «Укрбудпроекту» 5,43 млн грн. Однак фірма виконала роботи лише на 2,06 млн грн у 2009 році. Решту робіт ані первісний виконавець, ані «Укрпрофмед» не виконали.

Фірму «Укрпрофмед» у 2006 році заснували Ірина Коваль та Олена Бех, яка була помічницею народних депутатів Михайла Павловського, Олександра Римарука і Тетяни Бахтеєвої. У 2010 році замість Олени Бех до складу засновників увійшов Сергій Катрич, а у 2012 році також ТОВ «КУА «ІФГ Капітал Венчурні Фонди». З 2013 року основним власником «Укрпрофмеду» є британська компанія «Пентафлекс Гроссменн Ел.Пі.» (Pentaflex Grossmann LP).

ТОВ «НПБІ «Укрбудпроект» заснували Георгій Ковтун, який на початку 1990-х рр. був головою Служби Зовнішньої розвідки України, Вячеслав Негода, який нині є першим заступником міністра регіонального розвитку, а також Михайло Іванов, Олександр Боровик, Валерій Кур’ято і Наталія Джанбекова, яка є незмінним директором підприємства. «Укрбудпроект» з 2013 року перебуває у стані припинення, засновником фірми з того часу є «Укрпрофмед».

Протягом 2008-2012 рр «Укрбудпроект» виграв державних і комунальних підрядів на понад 45 млн грн.

Нагадаємо, у 2012 році Нацбанк замовив ремонт конструкцій адмінбудівлі на вул. Інститутській, 9, які були порушені під час капітального ремонту фундаменту. Які саме конструкції постраждали під час капремонту, а також коли і ким він виконувався, Нацбанк тоді не повідомив.