Компанія з орбіти Крючкова та Суркісів не повертає «Харківобленерго» 10 мільйонів
12.02.2016   //  

Господарський суд міста Києва задовольнив позов АК «Харківобленерго» до ТОВ «Компанія Трейд-Актив» щодо стягнення боргу в сумі 10,07 млн грн. Про це повідомляється у рішенні суду від 19 січня.

У червні 2015 року обленерго уклало договір поворотної фінансової допомоги з ТОВ «Компанія Трейд-Актив» вартістю 9,98 млн грн.Гроші приватники повинні були повернути до кінця липня 2015 року, але не зробили цього.

У листопаді 2015 року представники обленерго подали позов до суду, вимагаючи повернути їм суму основного боргу, а також 95 тис грн. річних й 151 тис грн. судового збору.

Суд визнав наявність боргів та зобов’язав фірму його повернути.

З квітня 2015 року обов’язки голови правління АК «Харківобленерго» виконує Володимир Яворський.

Засновником ТОВ «Компанія Трейд-Актив» є Даниіл Платонов, директором Ольга Балун. Платонов також є керівником ТОВ «Енергомережа-Генерація», єдиним засновником якої є ПАТ «ХК «Енергомережа».

Платонов також є засновником нового кредитора ПАТ «Центренерго» – компанії «Легіст Інвест», яке стало власником боргу підприємства майже на 10,5 млн грн.

Нагадаємо, «Енергомережа» стала фігурантом оборудки на «Запоріжжяобленерго» по справі про крадіжку 346 млн грн.

Головою правління «Енергомережі» є Дмитро Крючков, якого учасники ринку неофіційно пов’язують з віце-президентом УЄФА Григорієм Суркісом, представники якого входили до керівних органів «Енергомережі». Відмітимо, що минулого року президентом Федерації футболу України року став народний депутат від «Блоку Петра Порошенка» Андрій Павелко, а його заступниками стали представники групи Суркіса. У парламенті Павелка пов’язують з замголови фракції ББП Ігорем Кононенком, який є давнім бізнес-партнером Порошенка.

За даними нардепа від БПП Сергія Лещенка, саме Кононенко допомагає Суркісам і Крючкову з призначення своїх людей в керівництво обленерго, де держава має контрольний пакет.

Нагадаємо, що у серпні «Харківобленерго» придбало «сміттєві акції» на 22 млн грн. у ПАТ «Львівобленерго» , яке належить братам Суркісам. Пізніше, восени обленерго замовило послуг зі страхування на 100 млн грн. у фірми, яку підозрюють у фіктивності.

Про ці оборудки «Наші гроші» написали в статті «Сміттярі з «Харківобленерго».

Після її публікації керівник Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив, що інформація про оборудки «Харківобленерго» його «обурює». Комісія також направила запит компанії та вирішила перевірити інформацію під час планової перевірки 11 березня.

Після цього, «Харківобленерго» повідомила про відміну закупівлі послуг з страхування на 100 млн грн. через порушення термінів підписання угоду. Це рішення тендерний комітет компанії прийняв на наступний день після оприлюднення статті «Наших грошей». Крім того, обленерго через суд намагається розірвати договір придбання сміттєвих акцій.

65% акцій АК «Харківобленерго» належать Фонду державного майна, ще 29,8 % акцій знаходиться у володінні кіпрської компанії «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують з Констянтином Григоришиним.