Через реформи Яценюка на Франківщині не зможуть відмовити Злочевському у видобутку нафти і газу
12.02.2016   //  

Івано-Франківська обласна рада отримала листа від Держгеонадра з вимогою до 19 лютого розглянути погодження спеціального дозволу на видобування нафти і газу для ТОВ «ПАРІ». Про це повідомляє видання «Курс».

Видобування планується на Чемигівській площі – це територія Яремчанської міської ради, між селами Микуличин і Ворохта. Якщо відповіді від облради, а це питання має вирішуватися на сесії, не буде до 19 лютого, то вважатиметься, що облрада надала «мовчазну згоду» на такий дозвіл. Тим часом чергова сесія облради планується на березень.

16 грудня 2015 року внесено зміни до постанови Кабміну №615, якими передбачено, що за погодженням спецдозволу на користування надрами компанія звертається не до облради, а до Держгеонадра. Далі всіма погодженнями займається Держгеонадра. Так, Держгеонадра самостійно встановлює строк, в який обласна рада має надати відповідь. Якщо відповіді не отримують, то вважається, що згода надана.

«Такі “нововведення” є нікчемними, бо тільки згідно із законом про місцеве самоврядування сесія обласної ради, яка має вирішувати питання про надання спецдозволу, має збиратися не рідше ніж 1 раз на квартал. А зараз надходять листи з вимогою надати відповідь в 10-денний строк. Зрозуміло, що такої відповіді не буде», – написано на сторінці у Фейсбук замголови облради Ольга Галабали.

ТОВ «ПАРІ» належить кіпрській компанії «Burisma holdings limited», бенефіціаром якої є Микола Злочевський, біглий міністр екології часів Віктора Януковича.

В.о. керівника Держгеонадра з 2015 року за призначенням уряду є Микола Бояркін. Проти його призначення виступав тодішній міністр екології Ігор Шевченко, який вимагав, щоб тимчасовим директором був один із заступників колишнього голови служби, як це передбачено законодавством. В червні 2015 р. суд визнавав призначення Бояркіна незаконним. Однак Бояркіну вдалося зберегти посаду.