Відмовки Іванчука
11.02.2016   //  

Один зі стовпів «Народного фронту» нардеп Андрій Іванчук в інтерв’ю «Українській правді» і «Новому времени» багато наговорив про зв’язки з різними бізнесами та бізнесменами. При цьому старий товариш Яценюкане здавався під натиском журналістів і все погане заперечував, відділяючи товариські стосунки від лобізму, розпилу та корупції. Зафіксуємо це для історії.

Лівий спирт і Палійчук

А заява щодо вашої причетності до компанії «Техінсервіс»? За часів Януковича на неї начебто списувався лівий спирт для горілки, яку виробляли Аврамов і Чеботарьов?

Дійсно, один з моїх товаришів Василь Палійчук має відношення до цієї компанії, яка займається абсолютизацією… Ми з дитинства знайомі, вчилися разом. Він директор цього підприємства. […] Коли мій товариш дав всі комп’ютерні дані, і довели, що спирт не оброблявся, компанія проінформувала: «Ми до цього не маємо жодного відношення, у нас прозора бухгалтерія, от наші сервери», і правоохоронні органи долучили до матеріалів кримінальної справи, і стало зрозуміло, що відбувалося фіктивне постачання на ці установки.

Коломойський і біоетанол

Це Коломойський зацікавив вас бізнесом щодо біоетанолу?

Я не маю відношення до біоетанольного бізнесу…

Це зараз ви не маєте відношення…

Якщо чесно, я за посилення енергетичної незалежності України. Якщо ви питаєте мене за біоетанол, то я вважаю, що біоетанол має бути державною програмою.

Юрушев

До речі, колеги по парламенту розповідають, що афільована з вами компанія «БФ Груп» орендувала в Борисполі 2 або 3 тис кв метрів, але платить за меншу площу, і через це конфліктує з Фондом держмайна. Можете підтвердити або спростувати?

Якщо є така ситуація з цією компанією, то хай ФДМУ розриває договір оренди. А щодо афільованості це все речі одного порядку. В мене є друзі, які займаються певним бізнесом, і я не повинен бути там партнером. Якщо я зараз запропоную їм переоформити на мене долю, мене пошлють туди, звідки не повертаються (сміється).

Мене пов’язували з магазинами д’юті-фрі, але там є прозорі власники – німецька компанія.

Яку також пов’язують з Юрушевим?

Яку пов’язують з Юрушевим. Повірте мені, якби вони взяли щось в оренду і не платили, їх би вигнали.

Чи правда, що у вас відбувся бізнес конфлікт з Юрушевим?

Ні. Але я не хочу це коментувати, це наші особисті стосунки.

Кажуть, ви не виконали певні обов’язки перед ним.

Наприкінці 2014 року ми перестали спілкуватись. Але не було ніяких обов’язків, ми ніколи нічого не обіцяли. Я припинив спілкування з особистих причин.

Гранц, Березкін, Пишний і «Кернел»

Чи маєте ви відношення до купівлі агрохолдингу «Креатив»?

Колишній власник цієї компанії нардеп Станіслав Березкін – мій знайомий.

Сьогоднішній один з співвласників теж мій знайомий. Я не був партнером ні з Березкіним, ні з нинішніми власниками.

Мова йде про Артура Гранца, який тепер володіє і «Креативом» і компанією «БФ Груп» (фірму «БФ завод» очолював вищезгаданий Палійчук з «Техінвестбуду» – «Наші гроші») з «Борисполя»?

Це мій знайомий, ми друзі. Так що, я автоматично стаю акціонером? […]

Пишний – мій однокурсник (Андрій Пишний – голова правління «Ощадбанку» – УП), я можу на руках стояти, але це (списати частину боргів – УП) в принципі неможливо. Приватні банки мають право дисконтувати свою проблемну заборгованість і фіксувати ці збитки. Для державного банка – це тюрма, якщо продати на долар менше, ніж ти видав кредити тій компанії.

Келестіни і цукор

— Вы были бизнес-партнером братьев Келестиных?

— Был.

— Одного разыскивал Интерпол, второй тоже неизвестно где. Их подозревали в махинациях при поставках сахара государству. Вы знаете, где они и что сейчас с ними?

— До 2005-го года у нас был общий бизнес. За тот период все было нормально. Потом я продал акции, и они занимались бизнесом самостоятельно. Это два брата из Ивано-Франковской области. Я не могу комментировать их действия или статус, в котором они находятся.

— Но они бросают тень и на вас тоже.

— Почему? Меня постоянно обвиняют в том, что я имею отношение к определенным бизнесам. Когда у меня есть знакомые или даже какие-то друзья и они занимаются бизнесом, кому-то сразу хочется сделать меня акционером чужого бизнеса. Я бы никогда его не прятал. С ними [Келестиными] с того времени у меня нет никаких отношений. С одним из братьев иногда общаюсь. У меня даже его дочь работала помощницей. Отличница, писала диссертацию.

Амелін і морпорти

— Почему я спросила про Ассоциацию морских портов: сайт Наші гроші писал, что ее возглавляет Андрей Амелин, который ранее руководил Николаевским сахарным заводом, учредителем которого была ваша жена.

— А вы прочитали, в каком году это было? Это 2007 год. Я зашел на реестр, потому что сам этого не знал и не помнил, но понимал, что журналисты просто так не напишут. В 2007‑м предприятие было зарегистрировано и ликвидировано. Иванчук стал депутатом в 2012‑м. Какие ко мне могут быть вопросы? К деятельности Амелина я не имею никакого отношения. Нужно разбирать конкретные факты. В данной статье написано о каких‑то злоупотреблениях [о повышении тарифов на дноуглубление]. Я думал даже написать депутатский запрос, но если этим уже занимаются журналисты…

— Так напишите. Это сразу снимет с вас все подозрения по поводу этих тарифов.

— Поставьте себя на мое место: я не могу на все реагировать.

Блог від: Юрій Ніколов