Генпрокуратура програла у вищому суді справу по приватизації «Донбасенерго» людьми Януковича
11.02.2016   //  

Вищий адміністративний суд відхилив касаційну скаргу Генпрокуратури у справі про перегляд підсумків приватизації ПАТ «Донбасенерго». Про це пише Вадим Стародубцев у «Діловій столиці».

Рішенням від 2 лютого 2016 року суд узаконив результати конкурсу з продажу 60,77% акцій енергогенеруючої компанії «Донбасенерго». Цим самим він підтвердив попередні рішення Окружного адмінсуду Києва і столичного апеляційного адмінсуду

У 2013 році коло претендентів на придбання компанії було обмежене умовами, затвердженими Кабміном Миколи Азарова. Претендувати на акції могли лише компанії, що виробляють і постачають електроенергію в обсязі не менше 15% обсягів «Донбасенерго», або видобувають на території України вугілля в обсязі не менше 15% від споживання «Донбасенерго».

В результаті до торгів були допущені лише два претенденти – ПАТ «Енергоінвест Холдинг», власником якого назвав себе донецький екс-нардеп від Партії регіонів Ігор Гуменюк, і ТОВ «ТехНова» бізнесмена Анатолія Шкрібляка, яка контролює Сумську і Чернігівську ТЕЦ. Перемогу здобув «Енергоінвест Холдинг», заплативши за акції 719 млн грн.

Після зміни влади і втечі Януковича в Росію голова Донецької ОДА Павло Жебрівський підтвердив, що фактичним власником енергокомпанії є син екс-президента Олександр Янукович.

Крім того, у минулому році структури Олександра Януковича надавали фінансову допомогу «Донбасенерго». Зокрема, Слов’янська ТЕС «Донбасенерго» отримала з Росії обладнання таганрозького котлобудівельного заводу «Червоний казаняр» на 13 млн грн. При цьому в митних деклараціях «особою, відповідальною за фінансове регулювання», тобто фактичним платником за зазначеною операцією, була ТОВ «Мако Інвест», яка офіційно контролюється Януковичем-молодшим.

Генпрокуратура за два роки так і не змогла назбирати доказів, що в 2013 продаж цього підприємства відбувся з порушеннями. Зокрема, що додаткові умови для претендентів на акції були дискримінаційними і незаконними.

«Теоретично, незважаючи на те що ухвала Вищого адмінсуду не підлягає оскарженню, у ГПУ є шанс спробувати пробитися з касацією до Верховного суду – для цього закон визначає кілька виняткових обставин. Втім, імовірність того, що навіть в цьому випадку вердикти всіх судів будуть скасовані, фактично дорівнює нулю», – вважає журналіст.

Від «Наших грошей»:

ГПУ подала позов про скасування результатів конкурсу з продажу «Донбасенерго» ще 4 лютого 2014 року за часів Віктора Пшонки.

На думку експертів, судові оскарження були від початку спрямовані на легітимацію приватизації «Донбасенерго». Компанія була продана за низькою ціною, що могло створити питання у разі зміни влади. Ціна компанії, виходячи з продажної вартості, виявилася у п’ять разів менше її річного доходу (1,06 млрд грн. за всі 100% акцій проти 5,50 млрд грн). Крім того, «Донбасенерго» залучило на модернізацію 2,5 млрд грн, а Нацкомісія регулювання енергетики вже гарантувала повернення цих коштів, включивши інвестиційну складову в тариф компанії.