- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

У хабарника з Служби експортного контролю знайшли печатку фірми з орбіти зятя Захарченка (додано)

(додано інформацію про компанії Поліщука і Циплакова)

Під час обшуку у заступник директора Департаменту державної експертизи Державної служби експертного контролю України Сергія Головатого вилучили понад 20 печаток українських та закордонних компаній. Про це свідчить ухвала [1] Солом’янського районного суду м. Києва від 22 січня.

9 грудня 2015 року Сергія Головатого затримали при отриманні чергового траншу хабара. Чиновник вимагав від ТОВ «Мотордеталь-Конотоп» $250 тис за надання дозволу на експорт товарів військового призначення закордон.

Під час обшуку у квартирі Головатого були виявлені, зокрема, три закордонні паспорти, $88 тис, два злитки золота по 5 г, а також 21 одиниці печаток, штампів та гумових основ, що можуть свідчити про активну господарську діяльність, пов’язану з офшорами. Хоча Головатому як чиновнику заборонялося суміщати державну службу з приватною господарською діяльністю.

Правоохоронці виявили відтиски: ПП «Компанія «Ескадо», ТОВ «Видавничий центр «Альфа Плюс», ТОВ «Авантаж-Центр», ТОВ «Ксиком Софт», МПП Центр данних «Інформматеріали», ПП «Енергомет», ПП «Терра», Дочірня фірма «Торос» (Маріуполь) акціонерного товариства населення Арктики «АНА» (Москва), Молодіжний центр «Статус» (Київ, вул. Електриків, 26/9), ФОП Головатий Сергій Миколайович, а також закордонних компаній «Exford LLC» (США), «Hugo Trading LLC» (США), CR Cronileg (Німеччина), ЗАТ «Аспект» (Москва), «Cyworld Management Limited» (Кіпр) і «Cyworld Consultancy Services Limited».

У списку компаній є фірма «Ксиком Софт», яка з 2012 року змінила назву на ТОВ АМК «Ліберті». У 2012 році її співвласником був донеччанин Михайло Брейман. Вона має спільний телефон із ТОВ «АМІ-Україна», засновниками якого є той же Михайло Брейман і литовська фірма «Фінансові та інженерні консультації» росіян Ігоря Турова та Ольги Лобанової.

Брейман і литовська компанія є також засновниками ТОВ «АМІ». Брейман був першим засновником цієї фірми у 2003 році разом з трьома іншими людьми. У 2011-2012 роках єдиним засновником «АМІ» був Анатолій Нозік, партнер Іллі Нехаєва – зятя тодішнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка.

Після втечі Захарченка з України у 2014 році ТОВ «АМІ» завели на панамську корпорацію «Фьюст трейдінг інвестмент корп.». Нозік залишався директором до серпня 2014 року. А потім фірму перереєстрували на Бреймана та литовську компанію. Протягом 2011-2015 рр ТОВ «АМІ» виграло держпідрядів на суму понад 146 млн грн.

Cyworld Secretarial Services Limited і Cyworld Management Limited є директорами лондонської компанії Higham Import/Export Limited, засновником якої є Віра Вітинська. Вона є директором [2] фінансового департаменту торгівельної мережі «Технополіс» («Ельдорадо») Віктора Поліщука, якого називали «гаманцем» колишнього міністра доходів і зборів Олександра Клименка.

Компанія Higham Import/Export Limited є власником лондонських компаній Graph Limited і Unicon Development Ltd, директором у яких у 2013 році був Антон Шалев, директор [3] юридичного департаменту «Технополісу» («Ельдорадо»).

Unicon Development Ltd було співзасновником ТОВ «Три О», на котру оформлений торговий центр «Гулівер» Поліщука, а також ТОВ «Майк», яке почало скуповувати землю під скандальну забудову [4] на Микільській Слобідці у Києві (ЖК «Сонячна Рів’єра»).

Cyworld Secretarial Services Limited і Cyworld Management Limited у 2005-2009 роках були директорами лондонської компанії Conington Trade Limited. З 2010 року її директором є Олександр Протасов з Макіївки (можливо, це Олександр Протасов з ТОВ «Аргос-гарант» [5]). Засновником Conington Trade Limited є лондонська компанія Rockshield Management Limited, яка була засновником Metal Union (UK) LLP (Лондон, ліквідована на початку 2014 року), засновником якої раніше також був Руслан Циплаков.

Вилучені у Головатого речі зберігаються у Відділі забезпеченні досудового розслідування СБУ.

Ухвалою слідчого судді Шевченківського районного суду м. Києва від 11 грудня 2015 року Головатого було арештовано до 27.01.2016. При цьому йому було визначено заставу у 3,65 млн грн. 12 січня апеляційний суд відхилив [6] скаргу адвоката Головатого на цю ухвалу. Даних про продовження арешту у судовому реєстрі знайти не вдалося (як і ухвали від 11.12.2015). Разом з тим «Дзеркало тижня» [7] повідомило, що з 18 січня Головатий повернувся на робоче місце.

Головатому загрожує позбавлення волі строком до 12 років із конфіскацією майна. Він займає посаду заступника директора – начальника відділу державної експертизи міжнародних передач апаратури керування, електрообладнання та товарів подвійного використання Департаменту державної експертизи Державної служби експертного контролю України (ДСЕК).

У ході розслідування встановлено, що з жовтня 2014 року за участі посадовців ДСЕК, Міністерства оборони та СБУ функціонує злочинна схема вимагання та отримання хабарів від компаній при наданні їм дозволів на право експорту-імпорту товарів військового призначення і подвійного використання.