- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

Директор державної спортбази вартістю 16 мільйонів намагався злити її за 165 тисяч власній фірмі

ДП «Ворохтянська високогірська навчально-спортивна база «Заросляк» (смт. Ворохта, Івано-Франківська обл.) могла втратити своє майно на користь приватної фірми, взявши у неї позику, яку завідомо не могла повернути. Про це повідомляється на у звіті Держфінінспекції за результатами ревізії Мінмолодьспорту та чотирьох його установ.

У 2014-2015 р.р. ДП «Заросляк» отримало безвідсоткову поворотну фінансову допомогу від приватної фірми – ТОВ «Хоса-Плекс Україна». Сума цієї допомоги складала 165 тис. грн. При цьому в заставу під неї ДП заклало майно «Заросляка», балансова вартість якого становить майже 16 млн грн., тобто у сто разів більше від позиченого. Погасити позику мали до грудня 2015 р.

За даними ДФІ угоду оформили без відповідного погодження з Міністерством. При цьому існувала загроза відчуження майна державної спортбази на користь приватного позикодавця, оскільки ДП «Заросляк» упродовж останніх двох років було збитковим, перебувало в скрутному фінансовому стані й не змогло б своєчасно повернути позичені кошти.

Завдяки втручанню ДФІ неправомірного відчуження бази «Заросляк» вдалося уникнути.

Від «Наших Грошей»:

ДП «Заросляк» з листопада 2014 р. і по вересень 2015 р. очолював Анатолій Йосипович Островський. Він же від заснування у 2006 і до грудня 2014 р. очолював приватну фірму-кредитора ТОВ «Хоса-Плекс Україна», власницею котрої є Олена Островська.

Згідно з даними Судового Реєстру, у серпні 2015 р. Островський був засуджений [1] за ухилення від сплати податків. Обіймаючи посаду директора ТОВ «Хоса-Плекс Україна», він уклав угоду з ТОВ «Пікк-Інтернешнл» на проведення комплексних рекламних акцій. Попри те, що ніяких рекламних послуг «Пікк» так і не надав, «Хоса-Плекс» перерахував йому за ці послуги 4,48 млн грн. Витрати були відображені в бухгалтерії підприємства, внаслідок чого сформовано податковий кредит на 0,75 млн грн. Аналогічний договір було укладено з ТОВ «Торговий дім «КСК Груп», якій за такі ж ненадані рекламні послуги перерахували 5,64 млн грн., приписавши податковий кредит на 0,89 млн грн. Таким чином в цілому держбюджет недоотримав податків на 1,64 млн грн. Відповідно до угоди з прокурором, Островський визнав провину й отримав лише штраф на 20 тис грн.