Академія Ківалова і рідна фірма його помічника підозрюються у зловживаннях з 40 мільйонами
09.02.2016   //  

Службові особи Національного університету «Одеська Юридична Академія» підозрюються в ухиленні від сплати податків при взаємовідносинах з рядом фірм, зокрема, компанією «М 2» заступника Сергія Ківалова. Про це свідчить ухвала Печерського районного суду м. Києва від 3 лютого.

Встановлено, що посадовці «Одеської Юридичної Академії» у 2013-2014 рр безпідставно віднесли до складу валових витрат суму взаємовідносин з ТОВ «М 2», внаслідок чого ухилилися від сплати податків у значних розмірах. Це підприємство є найбільшим підрядником для виконання робіт для цього освітнього закладу.

Зокрема, у цей період університет перерахував фірмі понад 40 млн грн в якості оплати за капітальний ремонт будівель навчального корпусу у Києві та п’яти навчальних корпусів в Одесі. У правоохоронців виникла підозра у неспроможності фірми виконати вказані роботи, оскільки «підприємство не знаходиться за місцем реєстрації та ймовірно не має необхідних людських та матеріальних ресурсів для проведення робіт».

Окрім цього, існує обґрунтована підозра, що службові особи академії можуть ухилятися від сплати податків при взаємовідносинах з такими підприємствами: База відпочинку «Феміда», Філіал НУ «ОЮА» у м. Києві, ТОВ «Укрбудконтракт», МКП «Праця», ТОВ «ТВ Бокс», ПП «Добробуд-Град», ПП Фірма «Кавин», ТОВ «Аркомбуд», ТОВ «БК «Юг-Рост» і ТОВ МВП «Хаджибей».

Співробітники Головного управління фіскальної служби України в Київській області отримали дозвіл на проведення позапланової перевірки фінансово-господарської діяльності академії при взаємодії з вказаними підприємствами за період з 01.02.2013 по 01.02.2016, а також фінансово-господарської діяльності університету за період з 2005 по 2016 рр.

ТОВ «М 2» у 2012 році заснували Мирон Кастран, Марина Макарова та Юрій Ярмолюк. Мирон Кастран у 2012-2014 роках був помічником народного депутата від Партії регіонів Сергія Ківалова, який є президентом «Одеської Юридичної Академії». Ківалов у 2014 році знову був обраний до Верховної Ради (само висуванець; позафракційний).

Наразі ТОВ «М 2» зареєстроване на Валерія Шевченка і прописане у Брянці Луганської області (тимчасово непідконтрольна Україні територія). Раніше фірма була зареєстрована у Києві.