Після скарги «Центру протидії корупції» «Укренерго» відмінило тендер на вивчення євроінтеграції енергосистем
08.02.2016   //  

ДП «НЕК «Укренерго» 29 січня відмінило тендер на дослідження роботи прикордонних мереж енергосистеми України окремо від енергосистем Білорусі та Російської Федерації. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель».

Торги були відмінені через три дні після скарги голови ГО «Центр протидії корупції» Віталія Шабуніна до Державної аудиторської служби України на обставини закупівлі. У тому числі на те, що дослідження об’єднання української і молдавської енергосистем з європейською уже замовляли у 2014 році. Тоді підряд вартістю 31,29 млн грн. отримала фірма «Чехпол енерджи» з офшорним корінням. Відтак зараз існував ризик подвійної оплати однієї роботи.

Відповідь Держадиту на скаргу наразі невідома. Однак енергетики вже відмінили торги через «відсутність подальшої потреби у закупівлі».

«Укренерго» оголосило тендер 31 грудня 2015 року. Це сталось через два дні після того, як Міністерство енергетики та вугільної промисловості замовило самому «Укренерго» дослідження можливості синхронного об’єднання Української і Молдовської енергосистем з континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E за 26,07 млн грн.

При цьому «Укренерго» виставляло на свій тендер очікувану ціну 1,44 млн грн., тобто майже на 24 млн грн. менше, ніж мало отримати від Міненерго.