- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

ГПУ виплатила 14 мільйонів збанкрутілому банку Клименка по постанові слідчого з малою зарплатою і дорогим джипом

грін банк [1]Як свідчать дані порталу публічних фінансів E-data, 29 грудня Генпрокуратура заплатила майже 13,92 млн. грн. «Грін банку» згідно постанови свого старшого слідчого Дмитра Лодочникова.

В ухвалі Печерського райсуду м.Києва [2] повідомляється, що Генпрокуратура розслідує кримінальне провадження № 42014000000000283 за фактом зловживання владою та службовим становищем колишнім міністром доходів і зборів України та іншими службовими особами Міністерства, а також ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах. При цьому слідство вважає, що «Грін Банк» «використовувався для конвертації безготівкових коштів «програмних» підприємств в готівку».

У липні 2014 року під час обшуку у приміщенні «Грін Банку» за адресою: м. Київ, вул. Костянтинівська, 10 було вилучено грошові кошти у сумі 14 784 850 гривень та $148 755, а також 750 000 гривень в аналогічних банківських упаковках банку «Експрес-Банк», які не були обліковані по касі «Грін Банку». Документи, які б підтверджували походження коштів, були відсутні.

Можливо, саме ці кошти Генпрокуратура повернула «Грін банку» напередодні нового року. Однак у реєстрі судових рішень відсутня ухвала, якою б дозволялось перерахування.

Ніяких додаткових підстав для перерахування коштів у відкритий доступ Генпрокуратура не виклала.

Згідно з інформацією Фонду гарантування вкладів фізичних осіб,у «Грін банк» ще з 25 вересня 2014 року введено тимчасову адміністрацію [3]. Зараз банк знаходиться у стадії припинення.

У липні 2014 року Генпрокуратура повідомила [4], що «Грін банк» був підконтрольний  колишньому Міністру доходів і зборів України Олександру Клименку. «Грін банк» подавав позов до суду про спростування цієї інформації до агентства «Інтерфакс-Україна», що її поширило, але програв справу [5].

Слідчий Генпрокуратури Дмитро Лодочников пояснює журналісту звідки у нього позашлязовик [6]

Слідчий Генпрокуратури Дмитро Лодочников пояснює журналісту звідки у нього позашлязовик

Слідчий Генпрокуратури Дмитро Лодочников, який підписав постанову про перерахування коштів, вже був фігурантом журналістського розслідування «Радіо Свобода» [7]. Його тоді викрили у володінні позашляховиком Toyota Land Cruiser Prado вартістю понад $35 тис.

Хоча у декларації про доходи за 2013 рік [8], який Дмитро Лодочников подав у рамках процедури люстрації, він задекларував зарплату 125 тис. грн., шість соток землі та авто «Ніссан жук» 2012 року випуску. А його дружина Юлія Луньова тоді заробила 109 тис грн. та мала «Ніссан X-trail» 2008 року випуску.

Слідством стосовно «Грін банку» Лодочников опікувався з 2014 року – він підписував листи [9], які Генпрокуратура надсилала адвокату Олександра Клименка.