У дочки екс-міністра агрополітики з «Нашої ряби» забирають 37 гектарів, орендовані без конкурсу
04.02.2016   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Науково-виробниче підприємство «Еко-Технологія» повернути державі 37,39 га землі на території Верхняцької селищної ради. Про це свідчить рішення Господарського суду Черкаської області від 15 січня.

У 2006 році Христинівська райдержадміністрація передала в оренду на п’ять років 42,75 га землі СТОВ «Верхнячка-Агро». У 2009 році договір достроково змінили. Площу землі зменшено до 37,39 га і її орендувало вже дві фірми – СТОВ «Верхнячка-Агро» і ТОВ «НВП «Еко-Технологія». Строк оренди було продовжено до 14 вересня 2055 року.

У 2012 році СТОВ «Верхнячка-Агро» від оренди відмовилась. Після цього РДА переоформила документи на землю і єдиним орендарем стало «НВП «Еко-Технологія».

Прокурор стверджує, що у 2012 році райдержадміністрація і «НВП «Еко-Технологія» фактично уклали новий договір оренди і компанія отримала землю як єдиний орендар у позаконкурентному порядку, що суперечить Земельному кодексу. Крім того, як вважає прокурор, порушено закон про трубопровідний транспорт, оскільки через ділянку проходить відгалуження магістрального газопроводу високого тиску, а договір оренди не містить істотних умов про спецрежим такого землекористування в охоронних зонах.

За матеріалами справи, СТОВ «Верхнячка-Агро» отримало землю у 2006 законним способом. Відтак компанія «Еко-Технологія» стверджувала, що всі подальші варіанти договору повинні тлумачитися як такі, що не порушують законодавство.

Але суд з цим не погодився. Суд зазначив, що йому невідомо про норму законодавства, яка дозволяє набувати права оренди землі державної власності не через конкурс, а шляхом зміни орендаря в існуючому договорі.

Водночас суд зазначив, що відсутність в договорах оренди умов про обмеження землекористування  в межах охоронних зон трубопроводів не може бути підставою для розірвання договорів, визнання їх недійсними і відібрання земельних ділянок.

Відтак договір оренди визнано недійсним і «НВП «Еко-Технологія» зобов’язано повренути землю державі в особі управління Держгеокадастру у Черкаській області.

«НВП «Еко-Технологія» зареєстроване у Луцьку. Власниками є Іван Дорошенко з Луцька, а другою співвласницею – Мар’яна Мельник. Це донька Юрія Мельника, колишнього міністра аграрної політики у 2006-2010 рр. і віце-прем’єр-міністра з питань агропромислового комплексу у 2005-2006 рр. Юрій Мельник є уродженцем села Верхнячка, поблизу якого орендувалася земля. Нині він очолює компанію «Миронівський хлібопродукт» (ТМ «Наша ряба») Юрія Косюка.

СТОВ «Верхнячка-Агро» належить Віктору Соловчуку.