«Укрексімбанк» і досі стягує 192 мільйони за кредит Курченку на купівлю медіахолдингу Ложкіна
03.02.2016   //  

ПАТ «Державний експортно-імпортний банк України» стягує 192,14 млн грн. заборгованості з ТОВ «Кореспондент», що поручилося за кредит ТОВ «Ветек Медіа Інвест». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 20 січня.

28 жовтня 2013 року «Державний експортно-імпортний банк України» відкрив компанії «Ветек Медіа Інвест» кредитну лінію на $166 млн. Кредит мав бути погашений до 27 жовтня 2022 року.

Однак позичальник своїх зобов’язань не виконав.

У 2014 році державний «Укрексімбанк» втратив заставу по цьому кредиту. Зокрема кредит на $166 млн. на третину був забезпечений цінними паперами, строк погашення яких сплив у жовтні 2014 року. Але «Ветек Медіа Інвест» взамін не запропонувала іншого забезпечення. Відтак «Укрексімбанк» став вимагати дострокового погашення боргу.

Банк нарахував компанії 52,21 млн грн. боргу по кредиту, 2,37 млн грн. – заборгованості за процентами, 115,66 млн грн. – заборгованості за комісією за управління кредитною лінією, 11,27 млн грн. – пені за прострочення погашення кредиту, ще 0,35 млн грн. і $79 862 (1,86 млн грн.) пені.

У листопаді 2013 року. за вищезгаданий кредит поручилося ТОВ «Кореспондент», з якого «Укрексімбанк» і стягує борг.

Госпосуд м.Києва позов «Укрексімбанку» задовольнив. Рішення вступить у дію, якщо не буде оскаржене в апеляції. На подання апеляції дається десять днів.

Аналогічно 14 грудня через суд стягнуто 192,14 млн грн. з ТОВ «Праймтайм», яке так само було поручителем «Ветек Медіа Інвест». «Праймтайм» намагався подати апеляцію, але суд не розглянув скаргу, бо судовий збір сплачено в меншому розмірі, ніж потрібно.

Також у червні 2015 р. Госпосуд м.Києва стягнув 192,14 млн грн. із ТОВ «Укрполіграфмедіа» – ще одного поручителя за кредит «Ветек Медіа Інвест». Компанія «Укрполіграфмедіа» вимагала призначити експертизу для визначення заборгованості і подавала апеляцію, яку програла. Касаційну скаргу Вищий госпсуд розглядати відмовився, оскільки скаржник сплатив судовий збір в меншому розмірі, ніж потрібно.

У 2013 році «Ветек Медіа Інвест» Сергія Курченка придбала у Бориса Ложкіна «Український медіа холдінг». Вважається, що Курченко заплатив за УМХ саме кредитними коштами «Укрексімбанку». Разом з тим, у пресі називали значно вищу ціну контракту – $450-500 млн.

Фірма «Кореспондент» оформлена на ТОВ «Сан Медія» і ТОВ «Видавничий дім Український медіа холдінг». Компанія «Сан Медія» оформлена на «Видавничий дім Український медіа холдінг», кінцевими власниками якого є віргінський офшор «Кверті Бізнес Інк» і нідерландська компанія «Юнайтед Медіа Холдинг».

«Укрполіграфмедіа» належить нідерландській компанії «Юнайтед Медіа Холдинг» і ТОВ «Український медіа холдінг», кінцевими власниками якого є віргінський офшор «Кверті Бізнес Інк» і нідерландська компанія «Юнайтед Медіа Холдинг».

«Праймтайм» записано на ТОВ «Прайм Бізнес Групп» і ТОВ «Радіогрупа». Сама «Прайм Бізнес Групп» належить фірмі «Радіогрупа» і віргніському офшору «Кверті Бізнес Інк», кінцевими власниками якого є віргінський офшор «Кверті Бізнес Інк» і нідерландська компанія «Юнайтед Медіа Холдинг».

В українському реєстрі бенефіціаром компаній, оформлених на «Кверті Бізнес Інк» і «Юнайтед Медіа Холдинг» значиться белізець Бредлі Метью Адріан.