Керівництво «Харківобленерго» підозрюють у виведенні 31 мільйона ще до Суркіса
01.02.2016   //  

Харківські правоохоронці підозрюють службових осіб АК «Харківобленерго» в нанесенні шкоди державі на суму 31,30 млн грн. Про це йдеться в ухвалі Київського районного суду від 18 січня 2016 року.

За даними правоохоронців,   протягом 2013-2014 років «Харківобленерго» уклало декілька договорів на купівлю у ТОВ «Тау-система» та ТОВ «Енергопром АО» кабельної продукції. У свою чергу ТОВ «Тау-система» та ТОВ «Енергопром АО» придбало цю продукцію у ПП «Букмекер» та ПП «Поло-Інвестбуд».

Але спеціалістом-бухгалтером встановлено, що на протязі 2013-2014 років ПП «Букмекер» та ПП «Поло-Інвестбуд» кабельну продукцію не закуповували. На основі цього висновку експерта правоохоронці вважають, що фінансово-господарські операції ТОВ «Тау-система» та ТОВ «Енергопром АО» з постачання кабельної продукції АК «Харківобленерго» є «безтоварними» та не пов’язані з фінансово-господарчою діяльністю. Отже, діями службових осіб «Харківобленерго», ТОВ «Тау-система» та ТОВ «Енергопром АО» спричинено матеріальну шкоду державі в особі АК «Харківобленерго» на суму 31,30 млн.грн.

До кВ ітня 2015 року АК «Харківобленерго» керував Сергій Кирик.

Засновниками ТОВ «Енергопром АО» є Олег Вакула та Володимир Колубаєв.

Вакула також є засновником ТОВ «ПЕК «Енерго-Альянс», у якого АК «Харківобленерго» купує кабелі за завищеними цінами.

Засновниками ТОВ «Тау-система» є Микола та Вікторія Бойменко.

ПП «Букмекер» заснував Олександр Кобеняк, а ПП «Поло-Інвестбуд» – Юрій Салабаєв.

Нагадаємо, що 65% акцій АК «Харківобленерго» належать Фонду державного майна, ще 29,8 % акцій знаходиться у володінні кіпрської компанії «Garensia Enterprises Limited», яку ЗМІ пов’язують з Констянтином Григоришиним. Менеджмент обленерго, призначений у 2015 році, пов’язують з групою Суркісів.

16 січня після публікації «Наших Грошей» відмінила результати тендерів щодо закупівлі у ТДВ «Велика страхова компанія» послуг з страхування на 99,91 млн грн. Фірму-страховщика правоохоронці підозрюють у фіктивності. Про інші оборудки менеджменту підприємства читайте в статті «Сміттярі з «Харківобленерго».