МВС має компенсувати 4,5 мільйонів по інфляції старовинного боргу за автомобілі
31.01.2016   //  

Суд стягнув з Міністерства внутрішніх справ 4,48 млн грн. збитків від інфляції на користь ТОВ «СДТ-Пілот». Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 19 січня.

У 1998 році МВС підписало з компанією «CDTTradingInternationalCo.» (США) договір про придбання спеціалізованих автомобілів на $5 млн. Того ж року фірма поставила 844 легкових автомобілів на суму $3,82 млн.

МВС оплатило покупку лише частково. «CDTTradingInternationalCo.» у подальшому переуступила право вимоги боргу за поставку автомобілів фірмі «Jamat-Invest» (Хорватія), а та, у свою чергу, компанії «Reliable Business International, LLC» (США). Остання у 2004 році зробила переуступку на користь ЗАТ «Компанія «Пілот», правонаступником якого є ТОВ «СДТ-Пілот».

Станом на 1 жовтня 2006 року заборгованість за договором складала $656 тис, що за курсом Нацбанку станом на 15.10.2012 становило 5,24 млн грн.

«СДТ-Пілот» звернувся до суду з вимогою стягнути борг ще у 2008 році, але добився позитивного рішення тільки на початку 2015 р.

9 лютого 2015 р. Господарський суд м.Києва видав рішення про стягнення з МВС 9,71 млн грн. основного боргу і 2,72 млн грн. відсотків річних на користь «СДТ-Пілот». Сума заборгованості стала більшою у зв’язку з тим, що в контракті ціна на автомобілі зафіксована у доларах. Відтак заборгованість розраховувалася і стягувалася у гривні за обмінним курсом долара станом на початок 2015 р. У суді була представлена банківська виписка, що 10 серпня 2015 р. «СДТ-Пілот» отримало від МВС всю суму стягнення.

Тому Міністерство внутрішніх справ заперечувало проти стягнення ще й 5,24 млн грн. збитків від інфляції, вказуючи, що компенсація знецінення гривні вже була передбачена фіксацією ціни в іноземній валюті. МВС стверджувало, що, за договором, індексації внаслідок знецінення підлягає гривня, а іноземна валюта – ні.

Фірма «СДТ-Пілот» розрахувала 5,24 млн грн. збитків за період з 11 листопада 2014 р. до 10 серпня 2015 р. Це період від дати розгляду позову про стягнення основної суми боргу і до виконання рішення суду і виплати коштів.

Суд визнав вимоги «СДТ-Пілот» і розпорядився стягнути збитки від інфляції.

Суд зазначив, що твердження МВС, що стягнуту заборгованість було визначено в доларі і перераховано по курсу долара, є помилковим. Контрактом передбачено оплату в гривневому еквіваленті на момент оплати. А рішенням суду від 9 лютого стягнуто гривневий еквівалент заборгованості станом на 10 листопада 2014 р., яка була погашена тільки 10 серпня 2015 р.

Нинішнім засновником ТОВ «СДТ-Пілот» є компанія «CDTTradingInternationalCo.» (США). Керівник фірми – Василь Ковтун. «CDTTradingInternationalCo.» є структурним підрозділом концерну «Autocentar Merkur d.d.» (Хорватія).