Хто робить бізнес на рекреаційних землях Хмельниччини
28.01.2016   //  

Хмельницька область займає перше місце в Україні за рівнем забезпечення землями рекреаційного призначення. 221,54 га таких земель знаходяться у приватних руках.

Добро на оренду видає, переважно перша особа Хмельниччини — голова облдержадміністрації. І в кращих традиціях земельного законодавства — на 49 років у користування. Після аналізу матеріалів управління Держгеокадастру, складається неоднозначна картина: деякі інвестори не шкодують капіталовкладень, деякі – намагаються витиснути прибуток без зайвих грошей.

Почнемо з перших. У 2011 році до Городоцького району Хмельницької області, який з радянських часів славиться мінеральними водами і санаторіями, зайшли нові інвестори: представники Російської Федерації, з якими попередньо навів мости губернатор Хмельниччини Василь Ядуха. Чиновник запросив росіян взяти участь в розвитку курорту Сатанів, де є великі запаси лікувальних мінеральних вод, які за своїм складом близькі до знаменитої трускавецької «Нафтусі». І вже на кінець 2011-го москвичі виділили 800 млн. грн на будівництво лікувально-реабілітаційного курортного комплексу «Джерела Поділля», розрахованого на 1200 осіб.

Але через два роки наступив інвестиційний форс-мажор. Революційні події в Україні, а далі неоголошена війна між двома сусідніми країнами, змусила росіян перекреслити всі плани. Опікою будівництва комплексу «Джерела Поділля» і подальшим розвитком туристичної зони Сатанова зайнявся нинішній депутат Хмельницької обласної ради від Блоку Петра Порошенка «Солідарність» Артур Фрідман. Це підтверджують записи у Єдиному державному реєстрі, де ТОВ «Діагностичний лікувально-реабілітаційний комплекс «Джерела Поділля» записане на фірму Фрідмана ПАТ «Об’єднання Прогрес», а сам депутат є бенефіціаром. «У 2014 році росіяни відійшли від справ у Сатанові», — підтвердив Фрідман у нашій розмові.

За даними Головного управління Держгеокадастру, протягом 2014-2015 років 25,66 га рекреаційних земель у Сатанові відійшло в оренду ПАТ «Об’єднання Прогрес», ще  92,45 га отримало в оренду ТОВ «Арден Скайн».

За відомостями ЄДР, засновниками ТОВ «Арден Скайн» є ТОВ «Ардєн», а бенефеціаром – компанія «Райзен міжнародний інвестиційний холдинг ЛТД» (Ізраїль). ТОВ «Ардєн» створили ПАТ «Об’єднання Прогрес» (Славута) Артура Фрідмана і «Райзен міжнародний інвестиційний холдинг Лтд» (Ізраїль).

Інший напрямок інвестицій Фрідмана і Ко — запуск гірськолижного курорту в Сатанові Городоцького району, що запланований на зиму 2016 року. Як розповів сам депутат місцевому виданню, буде споруджено першу чергу, яка розрахована на шість трас для спусків різної складності. Їхня ширина становитиме до 300 метрів, що дасть змогу приймати одночасно кілька тисяч відпочиваючих. Довжина спусків буде до 1,5 кілометри. Згідно з проектом, для лижників будуть облаштовані підйомники.

Менший за масштабами бізнес, ніж у Фрідмана і Ко , розгорнули колишні місцеві депутати. У Летичівському районі ТОВ «Діалог-Центр» орендує 7 га рекреаційних земель під оздоровчий комплекс «Берізка». Засновники фірми є однопартійці з «Фронту змін» (нині – «Народного фронту» прем’єра Арсенія Яценюка) Дмитро Шевченко та Ігор Хитрук, а також їхні родичі Людмила Шевченко і Вікторія Хитрук. Шевченко у 2010-2015 рр. був депутатом Хмельницької міськради. Хитрук у лютому 2014-го був обраний заступником голови Хмельницької обласної ради.

Цікавий симбіоз готельєра і курортника прослідковується у засновниці ПП «Партнер» Юлії Сиротенко, фірма якої орендує 3,74 га у Кам’янець-Подільському районі біля річки Дністер. За даними ЄДР, Юлія і Павло Сиротенки заснували ТОВ «7 днів ЛТД», більш відоме як  готельна мережа, яка працює у Кам’янці-Подільському.

А тепер приклади бездарного використання рекреаційних земель на Хмельниччині. У листопаді 2012 року губернатор Василь Ядуха своїм розпорядженням передав в оренду державному підприємству «Краси­лівський агрегатний завод» зе­мельну ділянку площею 1,1 га терміном на 49 років. Земля підприємству відводилася для рекреаційного призначення (облаш­тування пляжу і встановлення інших споруд) і розташована за межами насе­лених пунктів Вільховецької сільської ради Новоушицького району.

Однак згодом «Краси­лівський агрегатний завод» оформив суборенду з фізичними особами, передавши в платне користування частину орендованої ним земельної ділянки. А ті, у свою чергу, провели узаконення самочинних будинків-елінгів практично на Дністрі. Ось уже рік прокуратура Хмельницької області оскаржує договори суборенди у судах.

Ще один приклад безгосподарства стосується 1,3 га рекреаційних земель у Чемеровецькому районі, де стоїть база відпочинку «Перлина Поділля». До березня 2013 року ця територія і майно були закріплені за комунальним підприємством «Облпаливо». 9 квітня того ж року відбувся аукціон, на якому обласна рада продала за 740 тис. грн цю базу площею понад 3 тис. кв. м ТОВ «Солеорто»  (Хмельницький).

У 2014 році прокуратурі області за допомогою Господарського суду вдалося визнати недійсним договір купівлі-продажу табору відпочинку «Перлина Поділля». Було з’ясовано, що на аукціоні «Солеорто» було занижено реальну вартість вказаного майна на майже 5 млн  грн. Згодом, як писали «Наші гроші», депутатам Хмельницької облради запропонували збільшити видатки обласного бюджету на майже мільйон гривень, щоб повернути їх ТОВ «Солеорто». Фірма «Солеорто» створена у лютому 2013 року. Засновником і директором є Світлана Баранська, вона є партнеркою по ТОВ «Хмельницька будівельна компанія «Поділля» Олександра Скочеляса, депутата Хмельницької міськради від ВО «Батьківщина».

Віталій Тараненко, для «Наших грошей»