Після публікації «Наших грошей» «Харківобленерго» відмінило угоду з сумнівними страховиками на 100 мільйонів
22.01.2016   //  

АК «Харківобленерго» 16 грудня відмінила результати тендерів щодо закупівлі у ТДВ «Велика страхова компанія» послуг з страхування загальною вартістю 99,91 млн. грн.

Відповідний протокол засідання тендерного комітету оприлюднено у «Віснику державних закупівель».

В протоколі сказано, що причина відміни результатів торгів – технічна помилка. А саме: угоди про страхування з переможцем тендерів не були підписані, але помилково в «ВДЗ» була оприлюднена інформація про їх підписання. Тендерний комітет також проголосував про відміну результатів торгів, оскільки було порушені терміни підписання угоди.

Засідання тендерного комітету відбулося наступного дня після того, як в п’ятницю, 15 січня «Наші гроші» оприлюднили матеріал «Сміттярі з «Харківобленерго» про оборудки менеджерів компанії з купівлі сміттєвих акцій та страхування у підозрілих страховиків на  120 мільйонів гривень. Після виходу матеріалу НГ керівник Національної комісії, яка здійснює регулювання у сфері енергетики і комунальних послуг (НКРЕКП), Дмитро Вовк заявив, що інформація про оборудки «Харківобленерго» його «обурює». Комісія також направила запит компанії та вирішила перевірити інофрмацію під час планової перевірки 11 березня.

Щодо угод зі страхування, то ще 11 грудня «Харківобленерго» оприлюднила в «ВДЗ» інформацію про укладання двох угод з з ТДВ «Велика страхова компанія» на суму 99,91 млн грн. З цих грошей більшу частину – 69,96 млн грн.,  планувалося заплатити за страхування відповідальності перед третіми особами. А саме, протягом року страхова компанія повинна була виплачувати компенсації людям, які постраждали внаслідок роботи обленерго та його об’єктів. Страхова сума складає на рік 2,4 млрд грн. Ця сума в півтора рази більша від тієї, на яку ядерний пул страхує «Енергоатом» на випадок ядерних ризиків України.

Ще 29,95 млн. грн. АК «Харківобленерго» планувало заплатити ТДВ «Велика страхова компанія» за страхування майна підприємства від пожеж, стихійних явищ, крадіжок, тощо.

На торгах ще дві страхові компанії пропонували надати всі необхідні послуги за суми, що в рази були меншими. Але їх пропозиції були відхилені через відсутність різних довідок. Наприклад, пропозицію ПАТ «Страхова компанія «ІнтерЕкспрес», яка була вдвічі дешевшою, відхилили через брак довідки про антикорупційну програму на підприємстві.

Засновниками ТДВ «Велика страхова компанія» є ТОВ «Альфакванта ЛТД», Євген Дугін й Оксана Захарченко. Директором з жовтня 2015 року є мешканець Макіївки Вадим Бірюков, який є єдиним засновником «Альфакванта ЛТД». Раніше засновником підприємства був Валентин Шептицький.

«Альфакванта ЛТД» є фігурантом декількох кримінальних проваджень. За даними правоохоронців, підприємство є фіктивним й створене для виводу грошей за кордон.