- НАШІ ГРОШІ - https://nashigroshi.org -

НАБУ взялося за компанію, через яку йшли хабарі «Енергоатому» і Мартиненко отримав карну справу в Швейцарії

Детективи Національного антикорупційного бюро отримали дозвіл на доступ до документів реєстраційної справи ТОВ «ТІА «Консольінвест», якому перераховувались кошти з хабарів посадовцям ДП «НАЕК «Енергоатом» від чеської компанії «Skoda JS». Про це свідчить ухвала [1] Солом’янського райсуду м.Києва від 15 січня.

За матеріалами провадження, посадові особи ДП «НАЕК «Енергоатом» та його відокремленого підрозділу «Атомкомплект» і представники державної влади отримали у 2009-2012 рр. хабарі близько 6,4 млн. євро від представників АТ «Skoda JS» з Чехії.

Хабар отримано за закупівлі обладнання вказаної компанії на атомні електростанції України, зокрема, на 1-ий та 3-ій енергоблоки Рівненської АЕС, 1-6 енергоблоки Запорізької АЕС та 1-ий енергоблок Хмельницької АЕС.

Чеська компанія «Skoda JS» перераховувала гроші офшору «Bradcrest Investment» з Панами на рахунок у швейцарському банку «Bank Hottinger & Cie in Zurich» нібито за консультаційні послуги по договору, укладеному між фірмами у листопаді 2008 року.

У 2011 р. частину заплачених коштів у розмірі $769 тис. від панамської компанії перераховано британській фірмі «Randstone Commercial LLC». У той же день британська фірма перерахувала кошти українському ТОВ «ТІА «Консольінвест».

Федеральна прокуратура Швейцарії з 2013 року розслідує кримінальну справу проти екс-нардепа Миколи Мартиненка за підозрою в хабарництві та відмиванні грошей. За даними місцевих ЗМІ, у на рахунках Мартиненка у Швейцарії заморожено кошти з хабарів від чеської компанії «Skoda JS».

Микола Мартиненко був народним депутатом з 1998 року, неодноразово очолював Комітет Верховної ради з питань паливно-енергетичного комплексу, вважався неформальним куратором держкомпанії «Енергоатом».

У парламенті 8 скликання Мартиненко представляв партію «Народний фронт». Він склав свій мандат у кінці минулого року після того, як нардеп від «Блоку Петра Порошенка» Сергій Лещенко оприлюднив дані про кримінальну справу проти Мартиненка у Швейцарії. Щодо розслідування в Україні, то Національне антикорупційне бюро на запит Лещенка повідомило [2], що перевірить можливу причетність Мартиненка до кримінального правопорушення за фактом отримання хабарів ДП «НАЕК «Енергоатом».

У британському реєстрі є дані про компанію «Randstone Commercial LLР», яка ліквідувалася в кінці 2013 р. – на початку 2014 р. Вона була оформлена на трастові компанії з Маршалових островів «Formond Inc.» і «Primecross Inc.».

Власником української фірми «ТІА «Консольінвест» з 2011 року значиться Артем Дривайло з м.Сміла, Черкаської області.