Як син Гонтарєвої виводив гроші з «Дельта банку» – офіційні подробиці з судового рішення
21.01.2016   //  

Суд дозволив детективам Національного антикорупційного бюро провести виїмку документів ПАТ «Дельта банк» щодо рахунків сина голови Нацбанку України Валерії Гонтарєвої. Відповідна ухвала слідчого судді Солом’янського райсуду від 13 січня оприлюднена у Держреєстрі судових справ.

Кримінальне провадження №42015000000002776 від 16.12.2015 порушено за ознаками ч. 1 ст. 364 КК України (зловживання владою або службовим становищем) на підставі заяви голови правління «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна.

Із заяви про вчинення злочину та доданих до неї матеріалів вбачається, що керівник НБУ, зловживаючи службовим становищем, діючи умисно, з метою одержання вигоди для членів своєї родини, інформував їх щодо фінансового стану «Дельта Банку». Це дозволило їм зняти близько 12,5 млн грн. з депозитних рахунків «Дельта Банку», що спричинило істотну шкоду державним та громадським інтересам.

В інтерв`ю Hubs 27 березня 2015 року Валерія Гонтарєва повідомила, що у її старшого сина був розміщений депозит в «Дельта Банку» на суму 800 тис грн. Строк депозитного договору закінчився вже в той час, коли «Дельта Банк» не повертав вклади. Гонтарєва повідомила, що її сину, згідно до законодавства, також будуть виплачені гарантовані Фондом гарантування вкладів фізичних осіб 200 тис грн., решта коштів не будуть повернуті.

Так, після надання «Дельта Банку» стабілізаційного кредиту Національним банком України, останнім було прийнято рішення про запровадження режиму особливого контролю та призначення куратора від НБУ. Постановою правління НБУ від 30.10.2014 «Дельта Банк» було віднесено до категорії проблемних. Постановою правління НБУ від 02.03.2015 № 150 «Дельта Банк» віднесено до категорії неплатоспроможних. Рішенням виконавчої дирекції Фонду гарантування вкладів фізичних осіб від 02.03.2015 № 51 запроваджено тимчасову адміністрацію у «Дельта Банку». Постановою правління НБУ від 02.10.2015 № 664 відкликано банківську ліцензію та ліквідовано ПАТ «Дельта Банк».

Заявник надав слідству копію банківської виписки по рахунку сина Гонтарєвої у «Дельта Банку», згідно до якої 09.02.2015 він перерахував на зазначений рахунок суму депозитного вкладу у розмірі 800 тис грн, які він зняв з рахунку.

За численними повідомленнями ЗМІ, прес-службою НБУ було спростовано інформацію про зняття сином Гонтарєвої депозиту в ліквідованому «Дельта Банку» перед введенням тимчасової адміністрації у фінустанову, на підтвердження чого надано копію квитанції, яка доводить, що він отримав 200 тис грн. з Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Разом з тим, заявником була надана копія виписки за операціями по картковому рахунку з 02.02.2015 по 27.02.2015 дружини сина Гонтарєвої, з якої вбачається, що 10.02.2015 той перерахував на рахунок дружини 300 тис грн.

Крім того, дружина 11.02.2015 та 12.02.2015 перерахувала суми у 149,9 тис грн., 50 тис грн. та 50 тис грн. невідомим отримувачам.

Постановою правління НБУ від 30.10.2014 «Про віднесення ПАТ «Дельта Банк» до категорії проблемних», крім іншого, заборонялось проведення будь-яких операцій за чинними договорами, в результаті яких збільшується гарантована сума відшкодування за вкладами фізичних осіб.

«Описане може свідчити про дроблення вкладів у банку з метою отримання повного відшкодування Фонду гарантування вкладів фізичних осіб, що ймовірно призвело до збільшення обсягу зобов`язань Фонду на 100 тис грн.», – йдеться в судовій ухвалі.

Також журналіст Олександр Дубінський на своїй сторінці в мережі Facebook повідомляв, що на окремих виписках рахунків невістки Гонтарєвої за лютий 2015 року стоїть заборона на відображення операцій, але вказана сума комісії на зняття готівкових коштів з рахунку у лютому 2015 року в сумі 125 тис грн. Комісія на зняття готівкових коштів з рахунків «Дельта Банку» станом на лютий 2015 року складала близько 1% від суми транзакції. Зазначене свідчить про те, що у лютому 2015 року невістка зняла з рахунку кошти в готівковій формі у сумі близько 12,5 млн. грн.

Відтак суд надав дозвіл детективам НАБУ на доступ до оригіналів документів «Дельта банку» сина Гонтарєвої та його дружини (депозитних договорів, банківських виписок, тощо), рішень Фонду гарантування вкладів щодо «Дельта банку».

Нагадаємо, торік з банкрутуючого «Дельтра банку» також були виведені кредитні зобов’язання «Укрспирту» на 90 млн грн. Ці гроші «Укрспирт» мав повернути у банк, а той вже мав віддати їх Фонду гарантування вкладів для розрахунку з державою, яка розраховувалась з вкладниками збанкрутілого «Дельта банку» бюджетними коштами. Однак кредитні зобов’язання були переведені з банку на фірму «Дельта капітал», завдяки неспроможності представників Нацбанку надати для розгляду у суд певні документи. Ця компанія належала Антоніні Лагун – рідній сестрі власника «Дельта банку» Миколи Лагуна.