Суд зобов’язав забудовника віддати армії 30 квартир у Рівному
18.01.2016   //  

Суд зобов’язав ТОВ «Західноукраїнська холдингова компанія» передати Міністерству оборони 30 квартир площею 2 185 кв.м у м.Рівне, на вул. Гагаріна, 4. Про це свідчить рішення Господарського суду м.Києва від 22 грудня.

Військовий прокурор повідомив суду, що компанія не виконала зобов’язань по договору на придбання житла на умовах пайової участі від 11.12.2014 р. Купувалося 30 квартир на суму 10,78 млн грн., по 4 934 грн/м.кв.

За умовами договору, зазначені квартири мали бути передані Міноборони до 10 березня 2015 р. У зв’язку з простроченням виконання договору міністерство нарахувало продавцю 1,94 млн грн. пені і штрафу.

«Західноукраїнська холдингова компанія» з позовом не погодилася, вказуючи, що міністерство оплатило тільки 30% – 8 квартир. Компанія запропонувала міністерству прийняти 8 квартир, але відповіді не отримала.

Але згідно з умовами договору, міністерство сплачує 30% передоплати, а основна частина суми сплачується тільки після підписання акта приймання-передачі житла.

Забудовник повідомив, що у зв’язку з погіршенням економічної ситуації і ростом курсу долара собівартість квартир збільшилась до 10 000 грн/м.кв. Відтак компанія повідомила, що збирається вести переговори з міністерством про підвищення ціни на решту квартир.

Однак суд доводи про збільшення ціни на квартири визнав такими, що суперечать умовам договору. У вищезгаданому договорі вказана фіксована ціна за 1 кв.м, а також зазначено, що договірна ціна є твердою.

Суд визнав вимоги міністерства обґрунтованими і повністю задовольнив, зобов’язавши забудовника передати йому 30 квартир і виплатити 1,94 млн грн. пені і штрафу.

«Західноукраїнська холдингова компанія» належить Віталію Морозу.