СБУ розслідує крадіжку ячменю на $60 мільйонів фірмами росіянина з-під носу міністра зі «Свободи»
15.01.2016   //  

СБУ розслідує викрадання ячменю на $60 млн у Державної продовольчо-зерновій корпорації України. Про це повідомляє «Перша інстанція» з посиланням на ухвалу Печерського райсуду від 23 грудня.

У липні-листопаді 2014 року невстановлені особи від імені фірм «Lirtavis Enterprises LTD» (Кіпр) і «Fedcominvest Europe Sarl» (Монако) під виглядом укладення і виконання зовнішньоекономічних контрактів заволоділи 295 тис тонн ячменю ДПЗКУ вартістю більше $60 млн.

Суд надав слідчому доступ до реєстраційної справи ТОВ «Федкомінвест-Україна». Ця фірма заснована компанію «Fedcominvest Europe Sarl» з Монако та громадянин Угорщини – Олексій Федоричев.

Раніше слідство називало суму розтрати ДПЗКУ 16 млн грн. внаслідок проведення з порушенням законодавства операцій з експорту зернових культур за зниженою вартістю на користь підконтрольним їм офшорним підприємствам: «Somerton Business LTD», «Lirtavis Enterprises LTD» та «Fedcom Europe Sart», що мають ознаки фіктивності. Транспортування та відвантаження зерна здійснювалось ТОВ з іноземними інвестиціями «Трансінвестсервіс», TOB «ТІС-Зерно» та TOB «ТІС-Міндобрива».

Від «Наших грошей»:

У 2014 році міністром агарної політики був представник Ігор Швайка, який нині фігурує у кримінальному провадженні за отримання хабара, також ведуть карні справи по оборудкам у відомстві після Майдану.

За матеріалами справи, компанії «Lirtavis Enterprises LTD» і «Fedcominvest Europe Sarl» купували у ДПЗКУ зерно для поставки «Saudi Grains and Fodder Holding LLC». За даними слідства, Олексій Федоричев особисто брав участь в організації транспортування цього зерна з України до Саудівської Аравії.

Раніше у ЗМІ писали про тісні і дружні зв’язки Федоричева з екс-народним депутатом Юрієм Іванющенком. Так, син Іванющенка Арсеній займався футболом в юнацькій команді «Монако», яку спонсорували структури Федоричева.

Фірма «ТІС-Вугілля» Федоричева веде бізнес у Одеському морпорту і є співзасновником фонду «На благо Одеси», що підтримує команду нового губернатора Одеської області Міхеіла Саакашвілі. Зокрема, цей фонд оплатив телевізійну рекламу команди Саакашвілі.