На дороги Київщини дали 800 мільйонів: більшість піде банкрутуючій держфірмі, ще 30 – друзям Пшонки
14.01.2016   //  

Служба автомобільних доріг у Київській області 29 грудня за результатами тендерів уклала низку угод на ремонт і утримання автомобільних доріг у 2016 році на загальну суму 834,06 млн. Про це повідомляється у «Віснику державних закупівель»

Замовлено послуги з поточного дрібного ремонту та експлуатаційного утримання доріг області – від міжнародних трас до місцевих шляхів. Кошти виділено на ремонт дорожнього полотна, огороджень, очищення водостоків. Під експлуатаційним утриманням мається на увазі очищення доріг від снігу й льоду, прибирання дерев та трави, нанесення розміток, влаштування світлофорів, тощо.

Більшу частину вказаних коштів отримає ДП «Київське обласне дорожнє управління» (КОДУ) – 715,55 млн грн. КОДУ є дочірнім підприємством держкорпорації ВАТ «ДАК «Автомобільні дороги України». За даними ЄДР це підприємство з липня 2013 року перебуває у стані банкрутства (санації).

Згідно з матеріалами судових справ, справа про банкротство КОДУ була порушена ще в 2011 р. за позовом «Київського облавтодору», що також входить до держкорпорації «Автомобільні дороги України».

КОДУ заборгувало облавтодору 1 млн грн., загалом же на той час підприємство було винне різним кредиторам понад 109 млн грн., з них 9,57 млн грн. податків. Влітку 2013 р. суд дозволив санацію підприємтсва. Після цього податківці намагались збільшити позовні вимоги, заявляючи, що лише їм КОДУ недоплатило 45,50 млг грн. станом на 2014 р., однак безрезультатно. При цьому на рахунки й майно КОДУ (котельню, піскобазу, виробничу базу) було накладено арешти й зняли їх лише два місяці тому – в листопаді 2015 р.

Окрім того 88,21 млн грн. на утримання доріг Київщини отримає ПП «Автомагістраль Миколи Скоростецького, який з 2005 до 2007 рік очолював Службу автомобільних доріг у Київській області, тобто замовника нинішнього тендеру. Згідно з даними ВДЗ, за останні вісім років ПП «Автомагістраль» виграло тендерів на щонайменше 896,11 млн грн.

Решта 30,30 млн грн. дістанеться ПрАТ «Коммунтранс». Акціонерами ПрАТ «Коммунтранс» є Андрій Тухта з 33%, Михайло Буров – 33%, Людмила Зубкова – 32%. Генеральним директором значиться Олександр Косик. Також раніше до складу засновників компанії «Коммунтранс» входив Олексій Близнюк, син екс-міністра ЖКГ Анатолія Близнюка. Згідно з даними ВДЗ, за останні вісім років  «Коммунтранс» виграло тендерів на щонайменше 1,97 млрд грн. При цьому тендери Київської САД «Коммунтранс» почав вигравати у кінці 2014 року, а до цього фірма переважно вигравала тендери на Донеччині та в Криму.

Михайло Буров є сином Володимира Бурова  – правої руки, земляка і сусіда Віктора Пшонки по дачі у смт. Дробишеве на Донеччині. Буров-молодший був директором ТОВ «Укрмістобудпроект», на яке оформлювали 15 тис га землі мисливських угідь на Київщині, котрими за даними прокуратури, угіддями користувався син Віктора Пшонки Артем.  У вересні 2014 землі були повернуті державі. Також Михайло Буров належав до «клубу» Артема Пшонка на вул.Гончара, 35, де за даними Тетяни Чорновол знаходилася так звана «тіньова прокуратура». Окрім того, обидва Бурови були помічниками народного депутата Артема Пшонки у 2007-2012 рр.

Також ПрАТ «Коммунтранс» фігурувало у кримінальному провадженні щодо ухилення від сплати податків через укладання контрактів з фіктивним ТОВ «Марголак» у 2012-2013. Кримінальне провадження було припинене у зв’язку зі строком давності.