Яценюк і Аваков збудились на дані «Наших грошей» про витівки «Укренерго» і Григоришина, не помітивши афери в Мінекології
13.01.2016   //  

Прем’єр-міністр України Арсеній Яценюк доручив Державній фіскальній службі, Міністерству внутрішніх справ та Міністерству енергетики та вугільної промисловості перевірити ситуацію з відмовою «Укренерго» здійснювати авансові платежі за трансформатори: «Як я розумію, російські олігархи вкотре вирішили поправити своє становище за рахунок українського бюджету», – сказав глава уряду на засіданні Кабінету міністрів 13 січня.

Арсеній Яценюк підкреслив, що опубліковано інформацію про те, що компанія «Укренерго» відмовилася здійснювати авансові платежі за трансформатори: «Це начебто на руку російському недоолігарху Григоришину, який є власником компанії «Запоріжтрансформатор».

Нагадаємо, днями «Наші гроші» оприлюднили інформацію про зміну умов на тендері «Укренерго» по закупівлі трансформаторів на очікувану суму 2,05 млрд грн.

коефіціентиНаприкінці грудня тендерний комітет держкомпанії, очолюваний колишнім працівником «Вінницяобленерго» (контролюється групою Костянтина Григоришина) Олександром Коломійцем, прийняв нову формулу визначення переможця торгів.

Згідно з нею, перемогу у тендері отримає не той завод, що запропонує найдешевші трансформатори, а той, у кого ще й не буде вимог щодо передоплати. Критерій «ціна трансформаторів» тепер важить лише 80% від загальної оцінки пропозиції. Ще 20% пішло на критерій «умови оплати», який повністю залежить від розміру авансу, який хоче отримати учасник тендеру.

Згідно з новою формулою, якщо хтось хоче отримати аванс у розмірі 50% від вартості контракту (а саме так зазвичай хочуть світові виробники), то він мусить запропонувати трансформатори принаймні на 7,5% дешевше від учасника, який не хоче авансу взагалі.

Це питання на засіданні Уряду підняв міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков. Він назвав відповідне рішення «Укренерго» «протекціоністськими діями на адресу компанії «Запоріжтрансформатор»: «На 2 млрд. грн. були змінені умови на користь компанії Григоришина. Вважаю, що так, як це виглядає, це, можливо, злочин».

«Беручи до уваги, що в «Укренерго» головує людина, яка має відношення до пана Григоришина, то це виглядає дуже гидко», – наголосив міністр.

Глава Уряду доручив Міністерству енергетики та вугільної промисловості, Державній фіскальній службі, Міністерству внутрішніх справ і Національній поліції перевірити відповідні факти і в разі виявлення правопорушень – порушити кримінальне провадження.

Нагадаємо, дані про тендер «Укренерго» були оприлюднені «Нашими грошима» у статті «Хто гірше: порошенківці чи яценюківці». Окрім історії про трансформаторний тендер «Укренерго» у статті також викладена ситуація зі спробою віддати 480 млн грн. фірмі-«прокладці» на встановлення енергоефективних світлодіодних лампочок у різних регіонах України. Цю оборудку проводить держпідприємство «Українські екологічні інвестиції», підпорядковане Міністерству екології та природних ресурсів. Однак за цю справу Арсеній Яценюк і Арсен Аваков на засіданні уряду не згадали.