Рідна фірма Табачників поновлює оренду землі на Хрещатику, де хоче вгатити готельно-офісного монстра
12.01.2016   //  

На розгляд Постійної комісії Київради з питань містобудування, архітектури та землекористування подано проект про поновлення оренди земельної ділянки на Хрещатику під будівництво готельно-офісного центру. Ділянку орендує ТОВ «Грааль», пов’язане з біглим екс-міністром освіти Дмитром Табачником. Відповідний проект зареєстровано 21 грудня 2015 р.

грааль 1грааль 2грааль 3

Згідно з проектом «Грааль» має намір поновити на п’ять років договір оренди земельної ділянки площею 0,2287 га по вулиці Хрещатик, 5. Оціночна вартість цієї ділянки становить 36,03 млн грн., орієнтована вартість оренди у разі погодження проекту Київрадою складатиме 2,53 млн грн. на рік.

Наразі власниками ТОВ «Грааль» значаться ПрАТ «Вадес Кепітал Менеджмент» (належить ТОВ «КУА «СіПіДжі Ассетс Менеджмент», кінцевим бенефіціаром значиться німець Рафік Хірсч Геб. Алієв), ТОВ «Терра-Люкс» (віргінський офшор «КМТ Файненшнл Груп ІНК», кінцевим бенефіціаром записаний ізраїльтянин Олександр Карасьов), ТОВ «Євроінвестгруп» (Марія Казанцева і кіпрська фірма «Снепкаст Інвестментс Лімітед», кінцевий бенефіціар невідомий), ТОВ «Тіара» (панамський офшор «Вінтлер Менеджмент КОРП», кінцевий бенефіціар невідомий).

Фірма «Грааль» пов’язана із родиною екс-міністра освіти Дмитра Табачника: раніше вона була одним із співзасновників компаній з орбіти Михайла Табачника, брата міністра. Зокрема, «Грааль» разом з Михайлом Табачником були співзасновниками ЗАТ «Технології і консалтинг», також фірма свого часу входила до складу співвласників ТОВ «Тіко-Констракшен» з групи Табачників.

У 2003 році «Грааль» виграв інвестиційний конкурс мерії на зведення готельно-офісного центру з паркінгом за адресою Хрещатик, 5. У лютому 2004 року було затверджено проект відведення двох земельних ділянок площею 0,203 і 0,229 га. Одну ділянку дали під будівництво, другу під організацію будівельних робіт. При цьому останню ділянку фірма повинна була після закінчення будівництва повернути. Однак в 2009 р. КМР внесла в рішення серйозні зміни: поновлюючи оренду на п’ять років, другій ділянці також змінили призначення на будівництво, а пункт про повернення ділянки з тексту вилучили – так фірма отримала під забудову ще близько чверті гектара.

Нагадаємо також, ТОВ «Грааль» у березні 2015 року зверталася в КМР з проханням поновити оренду земельної ділянки розміром 0,04 га по вулиці Хрещатик, 5. Питання розглянули на Комісії з питань культури, туризму та інформаційної політики, але проект відхилили враховуючи зауваження робочої групи з питань історичного ареалу та культурної спадщини міста.