За добу до Нового року Міненерго та «Укренерго» розписали 26 мільйонів на вивчення євроінтеграції електросистем України
11.01.2016   //  

Міністерство енергетики та вугільної промисловості України 30 грудня уклало угоду з ДП «НЕК «Укренерго» на дослідження можливості синхронного об’єднання Української і Молдовської енергосистем з континентальною європейською енергосистемою ENTSO-E. Вартість угоди склала 26,07 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Торги проведено за переговорною процедурою, оскільки основний обсяг інформації, вся відповідальність за підготовлені технічні дані та відповідальність за наслідки впровадження Проекту для Об’єднаної енергосистеми України лежить на системному операторі України, роль якого виконує Державне підприємство НЕК «Укренерго». Дослідження виконується Консорціумом європейських системних операторів, що є діючими членами ENTSO-E.

Національне фінансування проекту забезпечується за рахунок коштів «Укренерго».

Міненерго розпочало цей тендер ще у липні, коли і було акцептовано пропозицію держкомпанії. Однак остаточно угоду з невідомих причин було укладено лише через півроку – 30 грудня. А кінцевим виконанням робіт у конкурсній документації вказано 31 грудня.

укренерго угода

Проект по синхронізації української та молдавської енергосистем з Європою існує вже давно. У 2014 році саме «Укренерго» навіть уклало угоду на проведення цього самого дослідження з Дочірнім підприємством «Чехпол Енерджи» ТОВ «Руміс Інвестментс Лімітед», що зареєстроване на однойменну кіпрську компанію. Дочірку очолює Михайло Книш. Кінцевим власником кіпрської фірми тоді був екс-депутат Львівської міськради Андрій Іонов, співвласник ресторанів «Чорний кіт» та «Амадей». Вартість тих робіт оцінили у 31,29 млн грн. На аудит фінансової звітності по проекту було виділено ще 0,58 млн грн.

Разом з тим, у відкритих джерелах немає жодних даних про виконання дослідження фірмою «Чехпол енерджи» та про оплату її послуг.