Державні агрочиновники злили на Гонконг 2 мільйони за складський реєстр, яким з аграріїв вижимали хабарі
04.01.2016   //  

ДП «Держреєстри України» 25 грудня уклало угоду з ТОВ «Смарт Солюшнс Україна» на використання комп‘ютерної програми «Грейндейта» для забезпечення функціонування інформаційної системи «Основний реєстр складських документів на зерно та зерна, прийнятого на зберігання». Вартість угоди склала 2,03 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

Емануїл Гріншпун

Емануїл Гріншпун

Гроші буде сплачено за право використання програми лише у 2016 році. На 2015 рік «Держреєстри України» укладали угоду з цією ж фірмою на використання програми за 1,66 млн грн.

У відкритих джерелах немає даних про те, скільки грошей офіційно за рік збирає держава за рахунок діяльності цього реєстру і чи є сума зібраних грошей більшою від вартості послуг «Смарт солюшнс Україна». Разом з тим відомо, що чиновники використовували цей реєстр для тиску на бізнесменів з метою отримання хабарів.

Торги проведено за переговорною процедурою, оскільки державний реєстр складських документів було створено на базі програми «Грейндейта» і держпідприємство має ліцензійний договір з «Смарт Солюшнс Україна» на її використання.

Також ДП «Держреєстри України» раніше щороку платило цій же фірмі по мільйону гривень за використання програми «Агротех» для інформаційної системи «Єдиний реєстр для ведення автоматичного обліку тракторів, самохідних шасі, самохідних сільськогосподарських, дорожньо-будівельних і меліоративних машин, сільськогосподарської техніки, інших механізмів». Однак цього року торги поки що не оголошувались.

ТОВ «Смарт Солюшнс Україна» зареєстроване на приватну компанію «Смарт Солюшнс» з Гонконгу, директором є Євген Лук’янчук. Бенефіціар фірми у ЄДРЮО не розкривається.

За даними «Інсайдеру», фірма пов’язана з угрупуванням молдавських бізнесменів.

До кінця 2010-го року «Смарт Солюшнс Україна» мало назву «Якісні рішення плюс», а її власниками були вихідці з Молдови Емануїл Гріншпун і Корнелій Жалоба.

Жалоба у той же час був радником голови Держспоживстандарту, який активно займався автоматизацією видачі сертифікатів відповідності.

Гріншпун тривалий час був президентом Єврейського конгресу Молдови і водночас активно займався бізнесом. У 2010 році він зайняв 18-те місце у списку найбагатших людей Молдови. Будучи акціонером кількох великих банків країни.

ДП «Держреєстри України» належить Державній інспекції сільського господарства України і відає двома вищезгаданими реєстрами, за які платить мільйони «Смарт солюшнс». Держпідприємство з жовтня 2014 року очолює Андрій Бабченко.

Раніше Бабченко був відомий як заступник директора з технічних питань ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» Державної ветеринарної та фітосанітарної служби України.

У свою чергу в 2013 році для ветеринарної Держслужби замовили програмне забезпечення, яке дозволило б перейти на безпаперовий обмін інформацією у відомстві. Тоді підряд вартістю 34,30 млн грн. отримало ТОВ «Бізтех». ДП «Агентство з ідентифікації і реєстрації тварин» замовило цій же фірмі супроводження Єдиного держреєстру тварин у 2015 році за 1,87 млн грн.

За даними «Інсайдеру», фірма «Бізтех» через ланцюжок засновників також пов’язана з групою Гріншпуна, що заробляє на держреєстрах, до ведення яких причетний Андрій Бабченко.

b36b377-agrar-reestr