Спонсор Тимошенко і засновники перевізника ільменіту Журила виявились у списку Корбана
30.12.2015   //  

лещенко(до новини від 4 жовтня дано дані про документи, оприлюднені Генпрокуратурою після обшуків у Корбана)

З рахунків компанії «Wargrave Trading LLP»  оплачувались лобісти Юлії Тимошенко, повідомив у жовтні народний депутат Серігй Лещенко (БПП) у своєму Facebook.

За даними «Наших Грошей», «Wargrave Trading LLP» є однією з ланок у ланцюжку засновників ТОВ «Юнітранс Оператор», що цього року отримало підряди на перевезення вантажів державного підприємства «Об’єднана гірничо-хімічна компанія».

Лещенко оприлюднив перелік з шести компаній, з рахунків яких оплачувалися лобісти Юлії Тимошенко протягом чотирьох останніх років: Trident Foundation, Britico Product S.R.O., Shelderton Investment, Interamex, Restort Group Ltd, Alpha Tech Inc., Wargrave Trading LLP.

Деякі з них вже фігурували у повідомленнях про їх причетність до фінансування діяльності Юлії Тимошенко. Загалом, починаючи з 2012 року, за лобізм інтересів Юлії Тимошенко на адресу американської лобістської компанії «Wiley Rein LLP» від різноманітних осіб та фірм, в тому числі офшорних, було переказано $1,15 млн.

У документах Лещенка, які є в розпорядженні «Наших грошей», «Wargrave Trading LLP» фігурує як фірма, що двічі здійснювала перекази в інтересах Тимошенко під час Майдану. У листопаді 2013 року компанія перерахувала $35 тис, у грудні того ж року ще $20 тис.

Окрім цього «Wargrave» фігурує у списку грошових переказів за 2014 рік, оприлюднений Генпрокуратурою як такий, що знайдений наприкінці грудня 2015 року під час обшуків у Геннадія Корбана, одного з членів команди Ігоря Коломойського.

0000062498-firma-Wargrave

Разом з тим, фірма «Wargrave Trading LLP» є елементом схеми заснування ТОВ «Юнітранс Оператор», яке у 2015 році виграла тендери «Об’єднаної гірничо-хімічної компанії» на суму 342,55 млн грн. на перевезення залізницею вантажів «Іршанського гірничо-збагачувального комбінату» та «Вільногірського гірничо-металургійного комбінату».

юнітранс«Wargrave» є співзасновником латвійської фірми «РВ Транс», що виступає співзасновником «Юнітранс Оператору». Другим співзасновником «РВ Трансу» є віргінський офшор «Delacon Systems Ltd».

І саме «Delacon» також фігурує у списку Корбана.

Номінальними власниками «Wargrave Trading LLP» є офшори «Krontex Services Ltd» (Беліз) і «Nostrex Services Ltd» (Домініканська республіка).

У держреєстрі юросіб бенефіціари всіх названих офшорів не розкриті.

Нагадаємо, у 2014 році держава повернула Іршанський та Вільногірський комбінати з оренди групою Дмитра Фірташа. Підтримку державі надала група «Приват». Її лідер Ігор Коломойський тоді очолював Дніпропетровську облдержадміністрацію. Корбан, відомий як один з найкращих знавців рейдерських схем в Україні, тоді був заступником Коломойського.

Комбінати були передані держпідприємству «Об’єднана гірничо-хімічна компанія». Його очолив Руслан Журило, який раніше працював на державному «СхідГЗК», а також співпрацював з «Приватом» та структурами Давида Жванії і Миколи Мартиненка. Мартиненко у 2013 році ще був нардепом від «Батьківщини», а згодом перейшов «Народного фронту» Арсенія Яценюка.