Кому належать ринки Чернівців
29.12.2015   //  

Серед бенефіціарів – оточення Яценюка, батьки і партнери нардепа Бурбака і місцеві депутати.

Ринки в Чернівцях – важлива складова економіки міста. Тут одним з основних бюджетоутворюючих підприємств є комунальне підприємство «Міський торговельний комплекс «Калинівський ринок». Однак не єдиним Калинівським ринком живуть Чернівці. Є ще 22 ринки та мікроринки, власники яких не такі очевидні.

Калинівський ринок

КАЛИНIВСЬКИЙКП Міський торговельний комплекс «Калинівський ринок» є одним з основних бюджетоутворюючих підприємств міста. Комунальний ринок користується землею по вулиці Калинівська, 13А на правах постійного користування, оренди. Це найбільший ринок в Чернівецькій області і один із семи найпотужніших ринків в Україні. Він займає площу більше 35 га, тут працює більше 12 тисяч підприємців.

За 2014 рік МКП «Калинівський ринок» отримав 10,8 млн. грн. чистого прибутку. Це найвищий показник за всю історію ринку.

Неодноразово навколо ринку шуміли скандали. Переважно, корупційні – питання встановлення контейнерів для торгівлі, сплата за торговельні місця, паркування тощо.

На початку 90-х директором ринку став Богдан Кравчук – дисидент, член Українського Хельсінкського Союзу. Та згодом його було звинувачено у хабарництві, заарештовано та засуджено.

ринжукУ 2011 році за підозрою в отриманні хабара в сумі $250 тисяч затримано директора ринку Івана Ринжука, який керував підприємством з 1996 року. У 2013 році його випустили під заставу (250 тисяч гривень), а ще через два роки в лютому 2015 року Садгірський районний суд виправдав екс-директора. Прокуратура опротестовує таке рішення.

Наразі триває епопея зі звільненням директора Калинівського ринку Руслана Сербінчука, призначеного за часів керування містом представником Партії регіонів Віталія Михайлішина. 25 листопада 2015 року на виконання рішення суду розпорядженням міського голови Олексія Каспрука Руслана Сербінчука було поновлено на посаді генерального директора КП МТК «Калинівський ринок» з 2 квітня 2014 року. І того ж дня 25 листопада міський голова Олексій Каспрук звільнив його у зв’язку із закінченням строку дії трудового контракту.

маслянчукЗ 13 січня 2015 року в.о. директора «Калинівського ринку» є Ігор Маслянчук. Раніше він мав корочки помічника нардепа Петра Гасюка («Батьківщина»), балотувався від «Пори» на місцевих виборах.

ДОБРОБУТТакож цікавою є історія співіснування ринку Калинівського ринку з ринком «Добробут». У 2006 році 9,4 га землі по вул. Калинівська, 13Б під ринок «Добробут» придбало ТОВ «Інвест-Альянс» під навчально-виставковий торговельний комплекс.

У 2012-2013 рр. Чернівецька міськрада через суд повернула частину землі 7,4 га у комунальну власність і передала Калинівському ринку. Але фірма це рішення оскаржувала. У березні 2014 року суд зобов’язав держреєстратора оформити 7,4 га за «Інвест-Альянс». Фірмі належить ще 2,88 га за цією ж адресою. Чернівецька міськрада аналогічно намагалась відсудити ділянку, але позов програла.

Засновник ТОВ «Інвест-Альянс» – Лідія Лещова, яка внесла 8 млн грн. в статутний фонд товариства. Директором є Михайло Прозоровський – екс-депутат Чернівецької міської ради від «Фронту змін», якого пов’язують з екс-міністром інфраструктури Максимом Бурбаком. У 2010 році на чоловіка Лідії Лещової – Федора – було переоформлено ТОВ «Фінтраст», яким володіли Юрій та Олена Бурбаки, батьки Максима Бурбака.

Ринок «Центральний»

На основі договору оренди земельної ділянки 0,45 га по вул. Загула, 9 працює ринок «Центральний». Засновником ТОВ «Ринок «Центральний», який володіє ринком, є Василь Кавуля. Він вклав в статутний фонд ТОВ 3 мільйони гривень.

В 2010 році Василь Кавуля балотувався до Чернівецької міської ради від Республіканської партії і не пройшов, а син Андрій Кавуля, заступник директора ТОВ «Ринок «Центральний», балотувався від «Фронту змін» і став депутатом. На місцевих виборах 2015 року балотувався від БПП «Солідарність» і знову пройшов. На сайті Центральної виборчої комісії йдеться, що він працює у відділі аналітичного забезпечення Міністерства інфраструктури України та є помічником міністра інфраструктури України. В 2014 році посаду міністра інфраструктури займав нинішній народний депутат Максим Бурбак.

Ринок «Дари Буковини»

ДАРИ БУКОВИНИДержавний акт на право власності від 2009 року на земельну ділянку площею 8,6 га по вул. Калинівська, 13Г має ТОВ «Букотрейдінг» – власник ринку «Дари Буковини». Засновники цього ТОВ – Юрій Бурбак із 9,50 млн грн. внеску до статутного капіталу та Анжеліка Котова із 97 тис грн. внеску. Керівником підприємства з 2011 року є Сергій Лазарєв.

Юрій Бурбак – батько народного депутата, колишнього міністра інфраструктури та керівника фракції «Народний фронт» в парламенті Максима Бурбака.

Сергій Лазарєв – колишній депутат Чернівецької міської ради від «Фронту змін».

Ринок «Буковина-Авто»

З початку 90-х по вулиці Коломийській, 15А в Чернівцях розташувався авторинок. Власником ринку «Буковина-Авто» площею 4,9 га є однойменне товариство з додатковою відповідальністю. На земельні ділянки/приміщення у підприємства є державний акт на право постійного користування 1994 року, а також з 2011 року – договір оренди.

Співзасновником вказаного товариства є ПАТ «Українська автомобільна корпорація», а кінцевим бенефіціаром – Таріел Васадзе. Він – колишній депутат Верховної Ради від Партії регіонів, почесний президент ПАТ «Українська автомобільна корпорація». В 2014 році за рейтингом журналу «Форбс« статки Васадзе були оцінені в 104 мільйони доларів. До речі, це товариство також було в переліку фірм, які видавали сумнозвісні «довідки-рахунки» автовласникам, корупційність видачі яких визнав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

Ринок «Верхній»

Василь Харабара

Василь Харабара

В 2001 році ТОВ «Чернівецька нафтобаза ВАТ «Облагропостачсервіс» оформило держакт на право постійного користування земельною ділянкою 1,45 га за адресою вул. Зелена, 6 А. Саме тут і розташований ринок «Верхній». Засновниками ТОВ «Чернівецька нафтобаза ВАТ «Облагропостачсервіс» є кілька осіб, серед яких Ігор Харабара, який був директором цього ринку та Ніна Харабара – дружина колишнього політика, бізнесмена Василя Харабари. Він був заступником голови Чернівецької ОДА, депутатом Чернівецької обласної ради в 2006-2010 роках.

Ринок «Газкомплектприлад»

Ринок площею 2,6 га розташований по вулиці Шухевича, 8А. Його власником є МКП «Газкомплектприлад» (Чернівецька міська рада). Землею користується відповідно до державного акту на право користування.

Ринок «Головний»

Власником ринку «Головний» площею 1,8 га є однойменне товариство з обмеженою відповідальністю. Ринок розташований по вул. Ентузіастів, 1, 1А, 2А, 5-7, провулок Ентузіастів, 5 і земельні ділянки перебувають у праві користування з 1999 року або ж в оренді. Засновниками підприємства є шестеро чернівчан – Василь Онуфрейчук, Валерій Червонний, Світлана Борсук, Наталія Козмуляк, Іван Томчук, Катерина Куцак.

ТОВ «Ринок Головний ТК»

Поблизу ринку «Головний» по вулиці Ентузіастів, 3 розташований інший ринок «Головний ТК» площею 0,94 га. Його засновником було вищезгадане ТОВ «Ринок Головний». Сьогодні співвласниками є Василь Мандрюк, Валерій Червонний, Олександр Шпак та Сергій Рогозний.

Сергій Рогозний був депутатом Чернівцької міської ради у 2002-2006 рр. та очолював комісію з питань земельних відносин, архітектури, будівництва та екології.

Ринок «Нижній»

Ринок «Нижній» по вул. Удонова, 6 належить колективному виробничо-комерційне підприємству «ФАГ», де більше 30 співзасновників. Керівником є Василь Загарічук. Земельною ділянкою ринок користується на основі держакту на прав постійного користування з 1998 року.

Ринок «Садгірський»

Мале колективне підприємство «Старт» володіє ринком «Садгірський», що розташований за адресою вул. Александрі, 1. Державний акт права власності на земельну ділянку оформлений в 2004 році. Засновниками «Старту» є Олег Старчук та Олена Старчук.

Ринок «Формаркет»

ФОРМАРКЕТПо вулиці Небесної Сотні, 19, 21 та на проспекті Незалежності, 109-А розташований ринок «Формаркет» площею 0,7 га, що належить ТОВ «Формаркет» та площі за адресою Небесної Сотні, 19 В – ПП ТК «Панорама». Засновниками ТОВ «Формаркет» є Олександр Йонас та Михайло Цабак.

Засновником ПП ТК «Панорама» є Чернівецька міська громадська організація «Товариство «Панорама».

Мікроринок «Буковинський»

Спільне підприємство «Ринок Буковинський» володіє мікроринком площею 0,7 га, що розташований на розі вулиць Небесної Сотні-Комарова, вул. Небесної Сотні, 23 Б. Земельна ділянка перебуває в оренді у СП «Ринок Буковинський» відповідно до договорів (2009, 2014, 2015 років). Засновниками СП є Олена та Валерій Чинуші.

чинушВалерія Чинуша вже багато років пов’язують з народним депутатом Віктором Королем від Блоку Петра Порошенка «Солідарність». Наразі він є помічником нардепа на громадських засадах. З 2002 року бізнесмен є депутатом Чернівецької міської ради. В 2015 році до Чернівецької міської ради Валерій Чинуш потрапив від партії «Рідне місто», де є колишні регіонали.

В одному з інтерв’ю Валерій Чинуш розповідав наступне про нинішнього прем’єр-міністра Арсенія Яценюка: «Арсеній Петрович першу свою юридичну фірму «ЮРЕК LTD» квартирував у нашому готелі Буковина на третьому поверсі. Тоді ж народний депутат Віктор Король попросив Яценюка стати його помічником-консультантом».

Валерій Чинуш є одним з найбагатших людей міста. Він разом з Софією Павлюк (внесок кожного до статутного капіталу склав по 5 мільйонів гривень) є співзасновниками ТОВ «Бізнес-центр «Буковинський». В 2008 році ТОВ «Бізнес-центр «Буковинський» купило 0, 59 га землі під готелем «Буковина», який було приватизовано ще в 1997 році.

Мікроринок «Господар»

Власником мікроринку «Господар» (вул. Вільде, 16А) є колективне підприємство ТОВ «Виробничо-комерційна фірма «Квадро». На земельну ділянку у них є договір оренди від 2003 року. Директором ТОВ є Леонід Варгоцький Васильович, а Борис Ринжук – директором ринку. Леонід та Наталія Варгоцькі заснували ТОВ «ВКФ «Квадро». Окрім того Леонід Варгоцький є співзасновником/засновником низки інших фірм («Людана», «Нейтрон»).

Мікроринок «Ехо-1»

В Чернівцях по вул. Ясська (Ковальчука),19 розташований ще один мікроринок «Ехо-1». Його власником є ТОВ «Ехо-1». А от на земельну ділянку є договір оренди з ТОВ «Рапід-інвест» і згідно договору сумісної діяльності її передано ТОВ «Ехо-1». Засновниками ТОВ «Ехо-1» є Анатолій Бабій та Леонід Поповецький. Щодо ТОВ «Рапід-Інвест», то його засновником є Дмитро Ємроленко.

Мікроринок «Заводський», ринок «Фермер»

Підприємець Валерій Топало з 2001 року володіє державним актом на право постійного користування земельною ділянкою по вул. Заводська, 17-б, де і розташований мікроринок. Підприємець також орендує земельну ділянку по вулиці Кармелюка, 7 та 4 А, де міститься інший ринок «Фермер».

Валерій Топало на місцевих виборах 2015 року балотувався на посаду Чернівецького міського голови. Йшов самовисуванцем і зайняв останнє місце серед 15 претендентів.

Мікроринок «Карпати»

ВАТ «Чернівецький емальзавод «Карпати» є власником мікроринку «Карпати», що розташований по вул. Ентузіастів, 5. Користування землею відбувається на основі договору оренди. Акціонерами ВАТ є 1168 людей.

Мікроринок «Ліна»

На вул. Південно-Кільцева, 6А ТОВ «Комерційно-виробниче підприємство «Ліна» орендує землю під мікроринок «Ліна». Засновниками підприємства є близько десяти осіб, а контролером та кінцевим бенефіціарієм – Наталія Кирилюк.

Мікроринок «Нива»

Мікроринок «Нива» розташований за адресою вул. Руська, 250-А. Його власником є ТОВ «Світанок», яке на умовах оренди користуються земельною ділянкою. Засновниками ТОВ «Світанок» є Андрій Гайда та Ірина Марченко.

Сьогодні Ірина Марченко значиться директором агрохолдингу «Авангард» мультимільйонера Олега Бахматюка. Головою правління агрохолдинку є сестра Олега Бахматюка Наталя Василюк, яка була на парламентських виборах 2014 року 108 в списку БПП «Солідарність».

Мікроринок «Нива 2»

ТОВ «Торгово-виробнича фірма «Нива» є власником мікроринку «Нива2», який розташований по вул. Комарова, 33А. Землею фірма користується на основі договір на право тимчасового користування землею з 1995 року. Орендарем наразі є Олександр Гречанюк.

Засновниками ТОВ «Торгово-виробнича фірма «Нива» є Галина, Ярослав та Вадим Кривенькі, а також Віктор та Маріана Юрчук.

Мікроринок «Орхідея»

ТОВ «Квітковий ринок «Орхідея» є власником вказаного мікроринку за адресою вул. Заньковецької, 15. Земля використовується на основі договору міни з 2005 року (це договір, за яким кожна із сторін зобов’язується передати другій стороні у власність один товар в обмін на інший товар. Відповідно до ч. 5 ст. 715 ЦК передбачає, що договором може бути встановлений обмін майна на роботи (послуги).

Товариство складається з більш як 20 засновників. Керівником «Орхідеї» є Олексій Сойка.

Мікроринок «Прут»

По вулиці Гагаріна, 70 в Чернівцях розташований мікроринок «Прут». ТОВ «Мікроринок «Прут» з 2011 року орендує під нього земельну ділянку. Засновниками ТОВ є Марія Луник та Оксана Білецька.

Ринок «Садгірський»

Ринком за адресою вул. Александрі, 1 володіє мале колективне підприємство «Старт». Державний акт права власності на земельну ділянку був оформлений в 2004 році. Засновниками «Старту» є Олег Старчук та Олена Старчук.

Мікроринок «Фортуна»

Власником мікроринку «Фортуна» по вул. Калинівській,43 є підприємець Василь Старчук. Договір постійного користування земельною ділянкою у нього оформлений з 1999 року.