НБУ завалив банк «Софійський», який різко став найбільшим обмінником Києва після входження до його власників дружини нардепа-«порошенківця»
23.12.2015   //  

дубинський2Правління Національного банку України 22 грудня прийняло рішення про віднесення до категорії неплатоспроможних ПАТ Банк «Софійський», який за останні тижні став власником однієї з найбільших мереж обмінних пунктів в Києві.

Журналіст Олександр Дубинський (телеканал «1+1») вважає, що це відбулось після опублікування його статті про схему становлення «Софійського» крупним обмінним оператором. За його даними, голова НБУ Валерія Гонтарєва виписала «жестких люлей» директору Департаменту банківського нагляду НБУ Катерині Рожковій, з відома якої і могла статись така ситуація.

рожкова

Директор Департаменту банківського нагляду НБУ Катерина Рожкова

«Історично банк був розташований в Донецьку. Після початку антитерористичної операції банк переїхав до Києва, проте, майже весь кредитний портфель банку «Софійський» сконцентрований в зоні АТО. Через розвиток подій на сході якість його обслуговування значно погіршилась, що призвело до   проблем з ліквідністю. Власники та менеджмент намагалися врятувати банк, шукаючи інвестора. В пошуках альтернативного джерела доходів останнім часом банк сфокусувався на відкритті відділень з метою роздрібного валютообміну. Але, враховуючи суттєвий брак ліквідності, цей шлях виявися невдалим. Пошук інвестора, що міг би надати фінансову підтримку банку, не дав очікуваних результатів. Все це призвело до неплатоспроможності банку», – прокоментувала ситуацію Катерина Рожкова.

Розбудова обмінної мережі «Софійського» почалось 28 вересня. Вже до 8 грудня банк відкрив 156 відділень, абсолютна більшість яких розташована в Києві та Київській області у звичайних пунктах обміну. Це значна кількість відділень. Зараз чотири найбільші мережі компаній «Абсолют фінанси», «Фінод», «Вікторія» і ГГЛА сукупно мають 1850 пункти обміну по всій Україні.

Дружина Гліба Загорія Ольга Олексенко - директорка ювелірного магазину «Van Cleef & Arpels» цього літа стала співвласницею банку «Софійський».

Дружина Гліба Загорія Ольга Олексенко – директорка ювелірного магазину «Van Cleef & Arpels» цього літа стала співвласницею банку «Софійський».

Раніше основним власником банку «Софійський» через ТОВ «Боярбудінвест» були донецькі бізнесмени Микола Ткаченко та його син Володимир. Однак у серпні 2015 року 6% статутного капіталу «Боярбудінвесту» (на суму 12 млн грн.) відійшли Ользі Олексенко. Це дружина народного депутата від «Блоку Петра Порошенка» Гліба Загорія. За минулий рік вона офіційно заробила 121 тис грн. і значних вкладів у банках не задекларувала.

Жодних інших змін у власниках та топ-менеджметні банку перед початком розбудови обмінної мережі «Софійського» не було.

Входження дружини Загорія до складу власників банку відбулось після того, як Департамент банківського нагляду очолила вищезгадана Катерина Рожкова. Саме вона за посадою відповідає за дозволи Нацбанку щодо відкриття банками нових відділень.

Саме за такою схемою «Софійський» і отримав мережу. Банк відкрив не агентські пункти обміну, для яких би треба було отримувати ліцензію НБУ, а саме відділення. Для їх відкриття достатньо було рішення одного з комітетів Нацбанку, провідною фігурою у якому і є Рожкова, а також владнати питання з управлінням НБУ по Києву і Київській області. Його очолює Микола Каленський, який на початку 2000-х років очолював ГоловКРУ та Державну митну службу. Також він балотувався до парламенту по списку Народної партії Володимира Литвина.

дубинський1За словами Дубінського, зміни у «Софійському» означають, що серед його «тіньових акціонерів» з’явився вінницький бізнесмен Володимир Продивус, який має добрі зв’язки в Адміністрації президента. Однак жодних доказів присутності Продивуса в «Софійському» нема, тоді як дружина Загорія офіційно володіє часткою у фірмі-акціонері банку.

Також Дубінський повідомляв, що відділення «Софійського» відкрились у пунктах обміну, в яких раніше вів діяльність «Артем-банк». Нібито до власників цього банку довели думку з НБУ, що він буде продовжувати свою діяльність взагалі лише після того, як він закриє свої обмінники і вивільнить тим самим місце «Софійському».

Власником «Банку «Софійський» є ТОВ «Боярбудінвест». Раніше основними власниками «Боярбудінвесту» були Микола і Володимир Ткаченки. Микола Ткаченко з 2006 був депутатом Донецької облради від Партії регіонів, працював головою Спостережної ради банку «Камбіо», а син Володимир був заступником начальника управління документарних операцій цієї фінустанови.

У 2013 році співвласницею «Боярбудінвесту», а відповідно і банку «Софійський»  з часткою 8,73% стала Галина Фаринник, дружина Ігоря Фаринника, екс-начальника Головного слідчого управління МВС України (звільнився у березні 2013 року). Також співвласником став Олексій Тройніков, який сьогодні володіє 17% банку «Софійський». Тройніков – директор ТОВ «Фамфарма» фармацевтичного бізнесмена Гліба Загорії, народного депутата від Блоку Петра Порошенка.

Сьогодні співвласниками банку є 12 фізосіб. Останньою в серпні цього року приєдналася дружина Гліба Загорія – Ольга Олексенко. Її частка близько 6% складає 12,22 млн грн. За минулий рік дружина Загорія офіційно заробила 121 тис грн. і значних вкладів у банках не задекларувала.

софійський-схема