Державний «Укргазбанк» за 128 мільйонів замовив «Scrooge-III» новій фірмі донецьких програмістів
23.12.2015   //  

лайм договір на 127 мільйонівАБ «Укргазбанк» 10 грудня уклав угоду з ТОВ «Лайм системс карт сервіс» на право використання програмного забезпечення. Вартість угоди склала 127,79 млн грн. Про це повідомляється в «Віснику державних закупівель».

У договорі №28-ПО йдеться про право на використання дванадцяти програмних модулів до програмного забезпечення «АБС Scrooge-III» строком до 31 жовтня 2016 року, а також впровадження та доопрацювання програмних модулів. У звіті про укладення договору вказано, що банк має отримати виключні та невиключні права інтелектуальної власності на програмні модулі.

У звіті більше немає жодних даних про цю угоду – ні про предмет закупівлі, ні про причини вибору саме цього виконавця.

На сайті «Укргазбанку» у розділі «закупівлі» також немає жодних даних про цю угоду, також вона не була включена в річний план закупівель держбанку.

ТОВ «Лайм системс карт сервіс» зі статутним капіталом 1 тис грн. зареєстрована лише у квітні 2015 року. Засновником фірми є ТОВ «Лайм системс» донеччан Сергія Гладкова і Олега Нестерова.

«Лайм системс» і її власники є відомими на ринку програмного забезпечення для банків. За мирних часів фірма базувалась у Донецьку і мала філію в Києві. Тоді Нестеров казав, що «Лайм системс» займає третину ринку розробки банківського програмного забезпечення (ПЗ) в Україні за кількістю клієнтів. Також він розповідав, що річний обсяг ринку розробки банківського ПЗ в Україні тоді становив приблизно $5 млн. Ця сума відповідає ціні однієї угоди «Укргазбанку» з «Лаймом».

Разом з тим, на сайті «Лайм системс» також немає жодної згадки про успішну угоду з держбанком щодо програми «АБС Scrooge-III». Хоча співпраця цієї фірми і банку тягнеться вже багато років.

Остання згадка на сайті фірми щодо співпраці «LimeSystems» з «Укргазбанком» датована 27 жовтня цього року. У прес-релізі йдеться про впровадження в банку системи взаємовідносин з клієнтами WebBank.

У «Віснику держзакупівель» цього року оприлюднено п’ять угод з ТОВ «Лайм системс». Кожна з них стосується певної роботи, а вартість угод не перевищує кількох мільйонів гривень. У тому числі 23 вересня було укладено угоду вартістю 2,72 млн грн. на впровадження в робочу експлуатацію системи Інтернет-банкінгу «iTiny» 2.0 по дистанційному обслуговуванню клієнтів банку. Про впровадження цієї системи в «Укргазбанку» і повідомляло «Лайт системс» на своєму сайті. А про укладення в десятки разів дорожчої угоди на більш масштабні роботи – ні.

«Укргазбанк» раніше належав Василю Горбалю, який був народним депутатом від Партії регіонів. Однак після фінансової кризи 2008 року банк було націоналізовано і зараз його власником є держава.